Gülgiller familyasının en kırmızı meyvesi Ahududu, yani nam-ı diğer Frambuaz. Özellikle ormanların açıklık alanlarında ya da yangın sebebiyle açılan, ağaç kesimi ile açılan alanlarda büyür. Ahududu çiçeği, arılar için temel bir nektardır. Nemli iklime sahip bölgelerde kolayca üretilebilir ve kesilmedikçe kendiliğinden ürer. Ahududu yaprakları, taze veya kurutulmuş olarak bitki çaylarında da kullanılır. Yaprakları üçlü veya beşli gruplar halinde bulunur ve altları gümüş-beyaz renktedir.
Ahududunun tam olgunluğuna erişebilmesi için bol güneş ışığına ve suya ihtiyacı vardır. Kuş dışkısı ile yayılan tohumlarla ahududular bahçelerde sık sık yabani ot olarak baş gösterirler. Ahududular kuvvetlidir ve biraz istilacı olabilirler. Bitkinin biraz uzağında sürgün verebilirler. İlkbaharda bitkinin sınırları işaretlenir ve bu bölge bir bel ile kazılır. Bu işlem sürgünleri ayıracaktır. Bölgenin dışındaki sürgünler kazıp çıkartılır. Koyu kırmızı rengini almış ve göbeğine dokunulan meyveler toplanır. Meyveler bu zamanlarında en tatlı hallerine ve olgunluklarına erişmişlerdir. Fazla meyvelerden ahududu yapılabilir veya bu meyveler dondurulabilirler.
İster taze, ister dondurulmuş olsun ahududu mükemmel bir lezzet olmasının yanı sıra tam bir şifa deposu. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan ahududu, sağlığa oldukça yararlı bitkilerden bir tanesi. Meyve kırmızı, mor, siyah, sarı ve altın renklerinde olabilir. İçerdiği anthocyanin, güçlü bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra ahududuya rengini veren maddedir. Anthocyanin maddesi kalp sağlığını korur, yaşlanmayı geciktirir, kanserin önüne geçer ve bağışıklığı güçlendirir. Günde bir bardak ahududu tüketmek, sağlığınızı korumak adına yeterli desteği sağlar.
Çilek Reçeli gibi çok tatlı olmadığından, tatlıya düşkün olmayanları bile cezbeden türden Ahududu Reçeli :) Şimdiden ellerinize sağlık…
Ahududu Reçeli Tarifi İçin Malzemeler
1 kilo ahududu
1 kilo toz şeker
Yarım limon suyu
Püf Noktası
Kavanozlara sıcakken dolduruyoruz.
Ahududu Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?
Ahududuları bir kat meyve bir kat şeker olacak şekilde bir tencereye alıyoruz. Tencerenin kapağını kapatarak 1 gün meyvelerin şeker ile birlikte sulanması için bekletiyoruz. Ertesi gün tencereyi ocağa alıp karıştırarak şekerin erimesini sağlıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Suyu koyulaşınca yarım limon suyu ilave edip bir taşım kaynatarak ocaktan alıyoruz.
Yorumlar