Ekşili bir pasta arıyorsanız, içindeki nefis dolgusuyla ahududulu pasta tam size göre! Kolayca yapabileceğiniz bu tarife bayılacaksınız...
Ahududu nam-ı diğer Frambuaz… Gülgiller ailesinden gelen en kırmızı meyve. Ahududu bitkisi özellikle ormanların açık alanlarında gelişir. Ahududu bitkisinin çiçekleri bilhassa arılar için temel besin kaynağıdır. Nemli iklime sahip toprağı sever, bu iklime sahip bölgelerde kolayca ürer ve kesilmediği müddetçede kendiliğinden üremeye devam eder. Ahududu meyvesinin tam olgunluğuna erişebilmesi için bol güneş ışığına ve suya ihtiyacı vardır. Kuş dışkısı ile yayılan tohumlarla ahududular bahçelerde sık sık yabani ot olarak baş gösterirler. Ahududular kuvvetlidir ve biraz istilacı olabilirler. Bitkinin biraz uzağında sürgün verebilirler. İlkbaharda bitkinin sınırları işaretlenir ve bu bölge bir bel ile kazılır. Bu işlem sürgünleri ayıracaktır. Bölgenin dışındaki sürgünler kazıp çıkartılır. Koyu kırmızı rengini almış ve göbeğine dokunulan meyveler toplanır. Meyveler bu zamanlarında en tatlı hallerine ve olgunluklarına erişmişlerdir. Fazla meyvelerden ahududu yapılabilir veya bu meyveler dondurulabilirler.
Ahududu ya da nam-ı diğer Frambuaz, enfes bir tada sahip olmasının yanı sıra insan sağlığına faydaları ile de bilinir. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan ahududu, sağlığa oldukça yararlı bitkilerden bir tanesi. Meyve kırmızı, mor, siyah, sarı ve altın renklerinde olabilir. İçerdiği anthocyanin, güçlü bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra ahududuya rengini veren maddedir. Anthocyanin maddesi kalp sağlığını korur, yaşlanmayı geciktirir, kanserin önüne geçer ve bağışıklığı güçlendirir. Günde bir bardak ahududu tüketmek, sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi beslenme şeklidir.
Pişirme Önerisi
* Ahududu çekirdeklerinden rahatsız olursanız, hazırlanan sosu mutfak robotundan geçirebilirsiniz...
Ahududulu Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?
1 paket krem şantiyi 1 su bardağı sütle çırpıyoruz.
Bir tencereye 2 su bardağı sütü boşaltıyoruz. Üzerine 1 çay bardağı toz şeker, 2 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı nişasta ve 1 paket vanilyayı ilave ediyoruz. Tencereyi ocağa alıp çırpma teliyle sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kremanın kıvamı koyulaşıp, göz göz olduktan sonra tencereyi ocaktan alıyoruz ve kremayı soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan kremanın üzerine 2 yemek kaşığı köpürtülmüş şantiyi ekleyip mikserle iyice karıştırıyoruz.
Sosu için: 1 su bardağı ahududuyu ayıklayıp derin bir tencereye alıyoruz. Üzerine 1 su bardağı su, 1 yemek kaşığı nişasta ve 2 yemek kaşığı toz şeker ilave ediyoruz. Kaynayınca ocağın altını kısıp koyu kıvama gelinceye kadar karıştırarak pişiriyoruz.
Hazır sade pasta tabanının alt kısmını bir yuvarlak servis tabağına alıyoruz. Üzerini 4 yemek kaşığı soğuk sütle ıslatıyoruz. Hazırladığımız kremanın hepsini ıslattığımız pasta tabanına yayıyoruz. Pasta tabanının üst kısmının içini de 4 yemek kaşığı soğuk sütle ıslatıp kremanın üzerine kapatıyoruz. Çırptığımız krem şantinin hepsini spatula yardımıyla pastanın her yerine sürüyoruz ve üzerine hazırladığımız ahududulu sostan döküyoruz ve kapağını kapatarak buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
Yorumlar