En mütevazi sofralardan, en kallavi sofralara kadar menülerin vazgeçilmezidir Çorba. Bundan tam tamına on bin yıl evvel bulunduğuna dikkat çekiyor uzmanlar. Tabi tarihi eski olunca birbirinden farklı ve ilginç teoriler de eksik olmuyor tabi. Örneğin biri, ilk çorbanın kaya oyuklarına ya da hayvan derilerine konan suyun içerisine ateşte kızdırılan ufak taşların atılarak besinlerin kaynatılmasıyla yapıldığı iddia edilmektedir. Daha sonraları bir dönüm noktası olarak Milattan Önce 6000’li yıllarda çömlek kullanılmaya başlanıyor. Milattan Önce 3600’lü yıllarda ise metal kazanlar icat ediliyor. Böylelikle çorbanın kaynatılacağı ilk büyük kaplar ortaya çıkmış oluyor. Çorbaya ilişkin bir başka bilgi ise, Milattan Sonra 3. yüzyıldan geliyor… Rivayete göre dönemin azizlerinden olan St. Patroklus, arpadan yapılan ekmeğini suya batırıp, üstüne tuz serperek yermiş. Bu örnek daha sonraları, Avrupa’nın beslenme düzenine girecek olan çorbanın ilk hali olarak tanımlanmaktadır.
Dünyada bazı ülkelerde çorbalar başlangıç olarak kabul ediliyor ve sadece açık renkli olarak et suyu ile yapılmış hali tüketiliyor. Uzak Doğu ülkelerinde ise çorba genelde kahvaltı öğünü. Orta Doğu’da da sabahları kahvaltıda çorba içmek oldukça sık karşılaşılan bir durum. Bazı ülke kültürlerinde ise çorba yemek gibi değerlendiriliyor. Bunun en güzel örnekleri ise Vietnam’ın “Laksa” Taylan’ın ise “Tom Yum” çorbalarıdır. Çünkü bu çorbalar oldukça doyurucu oldukları için akabinde başka bir yemeğe ihtiyaç duyulmamaktadır. İran kültüründe ise “Aşı Reşte” isimli erişte çorbası tek başına akşam yemeği sayılabiliyor. Borscht deyince Rus, Gaspacho deyince İspanyol, Minestrone deyince İtalyan ve Soğan Çorbası denildiğinde de akla Fransız mutfağı geliyor.
Çorba kelimesinin kökeni Sanskritçeden geliyor. Türediği Sû ve Pô kelimelerinin anlamı; “iyi beslenme”. Dilimize ise Farsçadan geçtiği bilinmektedir, “tuzlu haşlama” manasına gelen “shorba” kelimesinden türetilmiştir. Hemen her Avrupa ülkesinde de çorbaya Latince suppare kökünden gelen isimler verilmiştir. Suppare kelimesi hem ıslatma anlamına gelir, hem de hafif yemek anlamında kullanılır.
Bir çorba tenceresinin içine 2 su bardağı su, 2 su bardağı tavuk suyu koyup yarım tatlı kaşığı tuz atarak kaynayınca 1.5 büyük çay bardağı arpa şehriyeyi atıyoruz. Kaynayınca kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Karabiberle servis yapabilirsiniz…
Yorumlar