Bamya Çorbası

Konya'nın en sevilen yemeklerinden biri olan bamya çorbasını siz de deneyin. Bu yöresel lezzetin tadına bakmadan karar vermeyin.

4.8

HAZIRLANMA SÜRESİ
30 Dakika

Tarife Başlamadan Önce

Rahmetli Mevlana’mızın huzur dolu şehri Konya’nın meşhur Bamya Çorbası tarifine geçmeden evvel, bamya sebzesini ve faydalarını hep birlikte öğrenelim.

Bamya, magnezyum, lif, demir, kalsiyum minerallerinin yanı sıra A ve C vitamin zengini sebzedir.  Uzmanlar, yaz aylarında haftada en az bir defa tüketilmesini tavsiye ediyor. Zengin mineralleri ile hem vücudun sıvı oranını artırıyor, hem de vücut için gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlıyor. Ebegümeci familyasına ait olan bamya, ılık iklimlerde yetişir. Yurdumuzda Marmara ve Ege’de yetiştiriciliği yapılan bamya kültürel bir sebzedir. Özellikle Japonya ve Hindistan'da sıklıkla tüketildiği bilinir.

İçeriğinde barındırdığı kuersetin, kateşin, epikateşin, rutin ve prosiyanidin gibi antioksidanlar sayesinde diyabet hastalığını önlemede en etkili sebzelerdendir. Kabızlığı önler. Kemikleri kuvvetlendirir. İçeriğinde bulunan bol miktarda ki C vitamini sayesinde, deforme olmuş hücrelerin yenilenmesini sağlar. Cilt dokularını yenilemesinin yanı sıra cildin daha genç görünmesine sebep olur. Yaşlanmayı yavaşlatır. Astımı önler. Böbrek hastalarının beslenmelerinde sıvı oranı yüksek besinler yer almalıdır. Bamya tam da o besinlerden biridir. Antioksidan bakımından zengin oluşu sayesinde, vücutta ödem tutmaz idrar yoluyla atılımını sağlar. Stres ve depresyonu azaltır. Güçlü folat içeriği sayesinde bebeklerde nöral tüp defektlerini azaltır. Yüksek lif içeriği sindirim sistemini kuvvetlendirir, korur. Uzun süreli tokluk sağlayarak vücuda gerekli enerji desteğini verir. Mide asit dengesini sağlar. Ülseri önler.  Düzenli olarak bamya tüketilmesi obeziteyi kontrol altında tutmak demektir. Kandaki kolesterol dengesini düzenler. Üst solunum yolları rahatsızlıklarına karşı bamya tüketilmesi önerilmektedir. Vücutta bulunan serbest radikallerle savaşarak, kansere karşı koruma kalkanı oluşturur. Bilhassa kolon kanserine karşı. Güneş çarpmasını önler.

Ata yadigarı Çeşmi Nigar Çorbası tarifimiz kadar meşhurdur Konya’mızın Bamya Çorbası. O halde haydi buyurun mutfaklara. Şimdiden ellerinize sağlık...


Bamya Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram dana eti
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ 
  • 1 tane soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 3 avuç bamya içine atıyoruz.
  • 3 su bardağı su ekliyoruz. 
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı limon suyu 

Bamya Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

Bir tencerede 200 gram küp doğranmış ve yıkanmış dana etlerini kendi suyunda pişiriyoruz. Üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ ile yemeklik doğranmış 1 tane soğanı kavuruyoruz. 1 yemek kaşığı domates salçası koyup biraz çevirdikten sonra 3 avuç yıkanmış ve ayıklanmış bamyaları içine atıyoruz. 3 su bardağı su ekliyoruz. Yarım tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı limon suyu koyuyoruz. Kaynayınca altını kısıyoruz. Bamyalar pişince servis yapıyoruz. (Suyu az gelirse biraz daha ilave ediyoruz.)

Bu Tarifi Siz de Yaptınız mı?
15 kişi bu tarifi yaptı
Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
4.8
Bunlar da İlginizi Çekebilir