Ekmeğinizi evde yapmaya ne dersiniz? Artık hazır ekmek almanıza gerek yok. Üstelik beyaz ekmek artık o kadar da sağlıksız değil. İşte puf puf ve çok lezzetli bir ekmek tarifi
Milattan Önce 9000 yıllarında yabani buğday denilen küçük kızıl buğday ve gemik ehlileştirilmeye başlandı. Bu buğday Şeria vadisinde Ceriko’da ve Şam’ın hemen güneydoğusunda kalan Tell Esved’de üretilmeye başlandı. Bu durum tarım ekonomisinin doğmasına sebep olmuştur. İşte o günden sonra buğday bir kaç kuşak içinde ehlileşti. Cilalı Taş Devrinde kestane ve meşe palamudu gibi bazı besinler ezilip suyla karıştırılıyor elde edilen hamur kızgın taşlar üzerinde veya kül içerisinde pişirilerek yeniliyordu.
Elde edilen bir diğer bilgi ise Milattan Önce 4000 yıllarında Babilliler özel fırınlarda ekmek pişirmeyi biliyorlardı. Yine Milattan Önce 4300 yıllarında değirmencilik ve fırıncılığın icra edildiği, yapılan arkeolojik araştırmalar sayesinde bilinmektedir. Eski Mısırlılar Milattan Önce 2600 yıllarında buğday unu ve su karışımından elde edilen hamura maya kattıklarında ekmeğin daha yumuşak, daha kabarık olduğunun farkettiler. Soyluların ve zenginlerin rağbet ettiği mayalı ekmekler o kadar değer kazandı ki, Eski Mısır’da mayalı ekmekler para yerine kullanılmaya başlandı.
Yunanlılar, Mısırlılar ve Yahudi’lerden fırıncılık öğrenmişlerdir. Romalılar “pişmiş buğday” ile uzun yıllar yaşamlarını sürdürdükten sonra Milattan Önce 600 yılında Yunanlılardan ekmek yapmayı öğrenmişlerdir. İlk defa ozaman bira mayasının geleneksel ekmek mayasına katılması ile daha yumuşak ve lezzetli ekmek elde edildiği keşfedilmiştir. Mısır’dan Roma’ya sonrasında Batı Avrupa’ya yayılan mayalı ekmek, artık tüm dünyada sofralarında yerini aldı.
Beyaz Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir kaba yarım su bardağı ılık su koyup 2 tatlı kaşığı kuru maya ve 2 tatlı kaşığı toz şeker koyup 5 dakika bekletiyoruz. Üzerine 5 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 su bardağı ılık su koyup yoğuruyoruz. Un az gelirse ele yapışmayacak şekilde un ilave ediyoruz. Oda sıcaklığında beklemiş 1.5 yemek kaşığı tereyağı koyup tekrar yoğuruyoruz. Tezgah üzerine alıp un serpip biraz daha yoğuruyoruz.
Yağladığımız bir kaseye hamuru koyup üzerini streç film ile kapatıp 1 saat bekletiyoruz. Hamuru çıkartıp tezgaha biraz un serpiyoruz ve ikiye bölüyoruz. Bir tanesini rulo yapıp uzun dikdörtgen şekli veriyoruz ve yanlarını altına kıvırıyoruz. Tereyağı ile yağladığımız dikdörtgen fırın kabına yerleştiriyoruz. Aynı şekilde kalan hamuru da yapıp başka bir kalıba yerleştiriyoruz. Üstlerini streç film ile kapatıp 1 saat bekletiyoruz.
Önceden ısıtılmış fırında 200 derecelik fırında 15 dakika pişirdikten sonra fırının derecesini 190 dereceye düşürüp 45 dakika pişiriyoruz. Ilıyınca kalıplarından çıkartıp üzerine biraz sıvı yağ sürüyoruz.
Yorumlar