Hamburgercilerde yediğimiz soğan halkasını; hiçbir katkı maddesi kullanmadan, evde kendi mutfağımızda kolayca yapabiliriz. İşte nefis çıtır çıtır bir tarif...
Soğanın çeşitleri de oldukça fazladır. Halk arasında tüketilen soğanlar arasında birkaç çeşit bulunur. Bunlar; taze (yeşil), arpacık, kırmızı, mor, beyaz ve kuru soğan olarak ayrılan bu çeşitleri farklı farklı yemeklerde kullanmaktayız. Yeşil yani taze olan soğan daha çok salataları çeşnilendirir. Ama hemen burada şunu belirtmeden geçemeyeceğiz; Dil Balığı Salatası tarifimizi mutlaka denemelisiniz. Taze soğanın ona nasıl yakıştığına sizde şahit olun isteriz :) Ne diyorduk? Evet, arpacık soğan et ve et çeşitlerini ya da etsiz zeytinyağlı yemekleri tatlandırır. Kırmızı veya mor olan soğan çeşidi ise daha çok piyazlarda kullanılır ve sofralarda çiğ olarak bolca tüketilir. Geriye kalan diğer türleri ise hemen her yemekte kullanılabilir.
Soğanın çeşitleri saymakla bitmeyen türden… Soğanın tohum türleri de mevcuttur. Banko soğan, valenciana soğan, keş soğan, fito delfos, pan 88 soğan, swale f1 soğan, bereket ve songur soğan bilinen tohum çeşitlerindendir. Bunların özelliklerini de gelin birlikte öğrenelim;
Banko Soğan: Her yıl Ocak, Şubat ve Mart aylarında ekilir. Kabukları bakırımsı kahve renkte olur. Olgunlaşma süresi 120 - 150 gün arasında olur.
Keş Soğan: Kahverengi renge sahip bu tür, bol etli ve iri bir soğan türüdür. Uzun gün yani yazlık yetiştiriciliğe uygundur.
Valanciana Soğan: Her yıl ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde ekilir. Kabukları kahverengidir. Genellikle 2-3 ay arası olgunlaşır.
Tan 88 Soğan: Meyvesi beyaz renkte olan bu çeşit uzun gün koşullarında yetişmeye elverişlidir.
Aki Soğan: İlkbahar mevsiminde ekimi, sonbahar mevsiminde de hasatı yapılır. Kısa gün soğan çeşididir.
Bereket Soğan: Yurdumuz topraklarında oldukça verimli bir şekilde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Uzun gün soğan türüdür.
Songur Soğan: Kısa gün soğan türüdür. Şekli hemen hemen yuvarlak gibidir. Rengi açık kahverengi olur.
Bugün sizler için nefis Çıtır Soğan Halkası tarifimizi hazırladık. Şimdiden ellerinize sağlık...
Çıtır Soğan Halkası Tarifi İçin Malzemeler
3 tane soğan
1 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yarım su bardağı soda
1 çay kaşığı tuz
Sıvı yağ
Çıtır Soğan Halkası Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir kapta 1 yemek kaşığı nişasta, 3 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı kabartma tozu, yarım su bardağı soda ve 1 çay kaşığı tuzu çırpıyoruz. 3 tane soğanı 1 parmak kalınlığında halka şeklinde kesiyoruz ve halkaları tek tek ayırıp sosun içerisine koyuyoruz. Hepsini karıştırıp buzdolabında en az 20 dakika bekletiyoruz ve bir tavada kızgın yağla kızartıyoruz. Afiyet olsun…
Yorumlar