Yeni Coronavirüs ile birlikte el hijyeni olduğu kadar yüzeylerin hijyeni de büyük önem kazandı. Ancak her yüzey aynı olmadığından hijyen ve dezenfeksiyonda kullanılan kimyasallar farklılık gösterebiliyor. Bu noktada ürün seçiminden kullanım oranlarına pek çok parametrenin devreye girdiğini söyleyen Eczacıbaşı Profesyonel Akademi Yöneticisi Gökçe Yılmaz, yüzey hijyeni için dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
“Doğru Hijyen için doğru ürün, doğru yerde, doğru miktarda”
Kusursuz bir yüzey hijyeni için doğru ürünün, doğru yerde ve doğru miktarda kullanılmasının gerekli olduğunu söyleyen Yılmaz, iyi bir temizlik etkisi ve sağlıklı bir ortam sağlamak kadar temizlediğimiz yüzeyleri korumanın ve bakımının da ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, önerilerini sıraladı:
- Her ürün her yüzeyde ve her kir üzerinde etkili olmayabilir. Zemini ya da yüzeyi iyi tanımıyorsak yüzeye zarar verebiliriz ve kalıcı hasarlara sebep olabiliriz. O yüzden yüzeyin ne olduğunu, hangi ürünlerle yüzeye müdahale edip hangileri ile edemeyeceğimizi iyi bilmemiz gerekiyor. Örneğin, birçok işletmede yüzeylere en büyük hasar açılış temizliği sırasında verilebiliyor. Hassas yüzeyler, yoğun kirden arındırılmak için çok güçlü kimyasallar kullanılarak temizlenebiliyor ve bu da yüzeyde geri döndürülemez hasarlara yol açabiliyor.
- Lekeyi iyi tanımak gerekir. Her lekenin bir karakteri vardır. Bu karaktere uygun bir temizlik kimyasalı seçmek gerekir. Leke üzerine yapılan müdahale, oluştuktan sonra ne kadar kısa süre içerisinde ve doğru ürün kullanılarak yapılırsa lekenin çıkma ihtimali de o kadar yükselir. Aksi halde yanlış uygulama yapılmış veya zamanında müdahale edilmemiş kirler, yüzeyden bir daha asla çıkartılamaz hale getirilebilir.
- Temizlik kimyasallarını iyi tanımak gerekir. Ürünlerin yüzey ve leke için doğru ürün olduğundan emin olmak önemlidir. Ürünlerin etiketinde yer alan kullanım talimatlarının mutlaka okunması gerekir. Bu talimatlarda yazan bilgilere göre kişisel koruyucu ekipmanların kullanımına özen göstererek, ürün doğru dozaj ve metot ile uygulanmalıdır.
- Etiket okuryazarlığı çok önemlidir. Etiket bilgilerinin tam olması, kullanım tarihinin kontrol edilmesi, Güvenlik Bilgi Formu (SDS) veya Teknik Bilgi Formu (TDS) gibi belgelerinin üretici firma tarafından temin edilmesi gereklidir.
- Ürünleri uygulayan personelin, kimyasallar konusunda eğitim alması son derece önemlidir. Olabilecek yanlış uygulamalar iş kazalarına yol açabilmekle birlikte iş gücünden de kayıplara neden olmaktadır. Bu maksatla ürünleri kullanan personelin zamanında ve vakit kaybetmeden eğitim alması gereklidir.
Yorumlar