Zaten domates giren ekmeklerin adı biliyorsunuz ki artık bruşetta! Biz de tam bir bruşetta hazırladık. Misler gibi kekik kokulu, beyaz peynirli ve domatesli bruşetta!
Yaprakları tüylü, çiçekleri salkım, vitamin deposu Domates. Anavatanı Güney ve Orta Amerika olarak bilinmektedir.
Yurdumuza domatesin gelişi hakkında net bir bilgi yoktur. Ancak tarihçiler ve bilim insanlarının ortaklaşa yürüttükleri çalışmalar sonucunda, Avrupa’da gösterdiği gelişimeye paralel olarak 300 yıllık bir geçmişe sahip olabileceği düşünülmektedir. İlk zamanlar yeşil hali ile tüketilmeye başlandığından Frenk Badıcanı diye adlandırılmış, bu ismi ile de ilgili kayıtlara geçirilmiştir. Lale Devri dönemine denk düşen 1718 - 1730 yıllarında III. Ahmed için vezirlik yapan Damat İbrahim Paşa’ nın 1723 yılında aylık olarak tutmuş olduğu masraf defterleri kayıtlarında domates alındığına dair bilgiler bulunmuştur.
Ülkemizde bilinen adının yaygınlaşmasında İtalyanların değilde Fransızların, Fransız Levanten ailelerinin ve o yıllarda Fransa’ da eğitim almakta olan Türk öğrenciler ile Türkiye’ de bulunan Fransız öğretmenlerin daha fazla etkisi olduğu kabul görmektedir. Çünkü, domates İtalyanlar tarafından “pomodoro”, çoğul haliyle “pomodori”, Fransızlar tarafından ise “tomate” ve çoğul anlamıyla “tomates” şeklinde isimlendirilmiştir.
Avrupa’da 18. Yüzyıl ortalarında yetiştirilmesi yaygınlaşmıştır. 19, Yüzyılda ise İngiltere’de seralarda süs bitkisi olarak yetiştirilmekteydi. Amerika’da ise durumlar biraz daha karışıktır… 1780 yılında domates ile tanışırlar, 1781 yılında da Thomas Jefferson domatesi Virginia’ da yetiştirmeye başlar. Fakat 1840’lı yıllara kadar Kuzey Amerika’da domatesin zehirli olduğu düşünülmüş ve yetiştirilmesi yasaklanmıştır.
Domatesli Bruşetta Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir kaba 2 tane armut domatesin (armut domates yoksa başka bir domates de kullanabilirsiniz) kabuklarını soyarak minik minik doğruyoruz. Üzerine 150 gram beyaz peynir ufalıyoruz. Üzerine 2 çay kaşığı kekik serpiyoruz ve kaşık yardımıyla hepsini harmanlıyoruz.
6 tane tost ekmeğinin üzerlerine bıçak yardımıyla bitkisel margarin sürüyoruz. Üzerine hazırladığımız domatesli karışımdan yayıyoruz. Hazırladığımız domatesli ekmekleri yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında domatesler kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız domatesli bruşettalarımızı servis tabağına alarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun…
Yorumlar