Yurt topraklarımıza domatesin gelişi hakkında net bir bilgi yoktur. Ancak tarihçiler ve bilim insanlarının ortaklaşa yürüttükleri çalışmalar sonucunda, Avrupa’da gösterdiği gelişimeye paralel olarak 300 yıllık bir geçmişe sahip olabileceği düşünülmektedir. İlk zamanlar yeşil hali ile tüketilmeye başlandığından Frenk Badıcanı diye adlandırılmış, bu ismi ile de ilgili kayıtlara geçirilmiştir. Lale Devri dönemine denk düşen 1718 - 1730 yıllarında III. Ahmed için vezirlik yapan Damat İbrahim Paşa’ nın 1723 yılında aylık olarak tutmuş olduğu masraf defterleri kayıtlarında domates alındığına dair bilgiler bulunmuştur. Yurdumuzda bilinen adının yaygınlaşmasında İtalyanların değilde Fransızların, Fransız Levanten ailelerinin ve o yıllarda Fransa’ da eğitim almakta olan Türk öğrenciler ile Türkiye’ de bulunan Fransız öğretmenlerin daha fazla etkisi olduğu kabul görmektedir. Çünkü, domates İtalyanlar tarafından “pomodoro”, çoğul haliyle “pomodori”, Fransızlar tarafından ise “tomate” ve çoğul anlamıyla “tomates” şeklinde adlandırılmıştır.
Domates hep kuşkuyla yaklaşılan ve uzun süreler zehirli olduğuna inanılan nimet… Vahşi türlerinin Columbus öncesi dönemde ilk defa Güney Afrika’ da bulunan And Dağları ile Peru– Ekvator–Bolivya bölgelerinin arasında kalan genişçe bölgede yetiştiği düşünülmektedir. Orta Amerika ve Meksika’ ya getirilişi ise, kuzeye doğru yerlilerin göç etmesiyle olmuştur. Yerlilerin göç ettiği bu bölgedekiler tarafından Lycopersicon sp.(domates) bitkisine ait olan meyveye genel anlamda “tomate”, “tomato” adı verilmiştir. Bu adların verilme sebebi ise çok basittir. O dönem kullanılan yerel dilde “tomati” kelimesinin sulu meyvelerde çok çekirdeği olan anlamında kullanılmasından ötürüdür. Domates, 3 Ağustos 1492′ de denize açılmış olan Christoper Columbus’ un 12 Ekim 1492 tarihindeki Amerika’ yı keşfetmesinden sonra, 1550′ li yıllarda da Avrupa’ ya taşınmıştır. İlk olarak domatesi İtalyanlar tüketmiştir. 1570′ li yılların içerisinde İngiliz ve İspanyol’ ların domatesi süs bitkisi olarak yetiştirdiklerini kanıtlayan deliller mevcuttur. Domatese; Fransızlar “pomme d’ amour”, İngilizler “love apple”, İtalyanlar ise “poma d’ oro” ismini koymuşlardır.
Kışlık Menemen tarifimizden yola çıkarak hemen stoklayalım diyor ve bugünkü tarifimize geçiyoruz. Sizler için Domatesli Menemen tarifimizi hazırladık. Şimdiden ellerinize sağlık…
Domatesli Menemen Tarifi İçin Malzemeler
2 tane sivri biber
Yarım çay bardağı sıvı yağ
3 tane domates
1 tatlı kaşığı tuz
4 tane yumurta
Domatesli Menemen Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir tavada 2 tane sivri biberi yarım çay bardağı sıvı yağ ile kavuruyoruz. Üzerine 3 tane soyulmuş ve küp doğranmış domatesleri ilave ediyoruz. 1 tatlı kaşığı tuz atıyoruz ve domatesler pişince üzerine 4 tane çırpılmış yumurtayı ilave ederek karıştırıyoruz. Karabiber serperek servis yapıyoruz. (İsteğe göre pul biber de serpebilirsiniz) Afiyet olsun…
Yorumlar