Avrupalıların asil bitkisi; Enginar. Tarihi öyle eski ki. İsa’dan çok öncelere kadar gidiyor. Milattan Önce 371-287 yılları arasında yaşayan Yunan filozofu Theophrastus, enginarın İtalya’da ve Sicilya’da yetiştirildiğinden bahsetmiş. İlk olarak Etiyopya’da üretildiği, daha sonraları Mısır üzerinden Avrupa’ya geldiği düşünülüyor.
Enginar Mitolojide de geçiyor. Efsaneye göre Zeus, Zinari adasında yaşayan, kardeşi denizler tanrısı Poseidon'u ziyarete gittiğinde ölümlü güzel Cynara'yı görüp aşık olur. Daha sonra onu Tanrıça yapar ve birlikte Tanrıların dağı Olimpos'ta yaşamaya başlarlar. Fakat bir süre sonra Cynara ailesini özler, Zeus’tan gizli onların yanına gider. Bu duruma çok öfkelenen Zeus, Cynara'nın kalbini dikenli yapraklarla çevirip onu enginara dönüştürür. Botanikte enginara Cynara denmesi bu yüzdenmiş.
Ülkemizde Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştiriliyor. İzmir Bayrampaşa enginarı (halk dilinde sahte Bayrampaşa) Nisan ayında çıkıyor. Bursa enginarının çıkışı ise Mayıs’ı buluyor (Bayrampaşa Enginarı Marmara bölgesine ait olduğundan Bursa enginarı ve İstanbul Bayrampaşa enginarı olarak bilinir). En bilinen enginar çeşitleri, sakız ve İstanbul Bayrampaşa enginarları. Osmanlı tarihinde ilk defa Bayrampaşa’da yetiştirilen enginar, o dönemde ilçenin sembolü haline geliyor. Bugün ne yazık ki sembolik bir üretim söz konusu.
Her derde deva olarak nitelendirilen enginarın, çorbası da midenize deva olsun. Enginar Çorbası tarifimiz pişiren herkese şifa olsun.
Enginar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
4 tane enginar
Yarım limon
1 tane kuru soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tane patates
4 su bardağı su
Terbiye karışımı için:
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1 tane yumurta sarısı
Yarım tatlı kaşığı tuz
Enginar Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir tencereye 4 tane ayıklanmış enginarı koyuyoruz. Yarım limon sıkıyoruz ve üzerine çıkana kadar su koyup haşladıktan sonra süzüyoruz. Bir tencereye 1 tane soğanı ve 2 diş sarımsağı yemeklik doğruyoruz. 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyup kavuruyoruz. Bir tane küp doğranmış patatesi ilave edip kavuruyoruz. Üzerine haşladığımız ve küp doğradığımız enginarları atıyoruz ve çok az pişiriyoruz. Üzerine 4 su bardağı su ilave edip patatesler pişene kadar pişiriyoruz.
Terbiye karışımı için; 1 yemek kaşığı un, 1 su bardağından iki parmak eksik olacak şekilde süt ve 1 tane yumurta sarısını küçük bir kapta karıştırıyoruz. Kaynamakta olan çorba suyundan azar azar ekleyip kıvamını açıyoruz. Hazırladığımız terbiye karışımını çorba tenceresine azar azar ekleyip karıştırarak kısık ateşte pişiriyoruz. Kıvam alan çorbayı blendırdan geçirip püre haline getirdikten sonra yarım tatlı kaşığı tuz atıp karıştırıyoruz. Servis kaselerine aldığımız çorbayı maydanozla (dereotu da olabilir) süsledikten sonra sıcak olarak servis yapıyoruz.
Yorumlar