İki çenekli bitkilerden olan Erik, gülgiller familyasına üyedir. Müjdesini ise dallarını basan bembeyaz çiçekler ile verir. Anavatanı Anadolu olup, Kafkasya ve Hazar Deniz'i çevresinden dünyaya yayıldığı düşünülmektedir. Dünya üzerinde 200’den fazla erik çeşidi olduğu sanılıyor. Ülkemizde ise en bilinen çeşitlerini, papaz eriği, mürdüm eriği, can eriği ve tatlı üryani olarak sıralamamız mümkün.
Hiç kuşkusuz son dönemlerin en alkali besini belki de. Alkali kelimesi popüler, eriğin içindeki organik asit yüksek olduğundan birlikte anılmaları kaçınılmaz oluyor. Diyet listelerinde mutlaka yeri olmalı eriğin, çünkü ara öğün olarak tüketildiğinde kilo verme sürecini hızlandırıyor. Kansızlık problemlerine son! Beslenme düzeninize eriği ekleyerek demir emilimini arttırabilirsiniz. Özellikle ve özellikle kırmızı et, yumurta ve benzeri besinlerin hemen akabinde erik tüketin. Böylelikle kansızlığı yenme şansınız yükselmiş olur. İçerisinde yüksek oranda bulunan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bildiğiniz üzere güçlü bir bağışıklık sistemi, mutlu yarınlar demek. Bunların yanı sıra içerisinde vitaminler, magnezyum, potasyum, fosfor ve demir mineralleri eriğin besin değerini oluşturuyor.
Efendim seveni çok, sevmeyeni yok desek doğru bir tabir olur. Çünkü ekşisi, tatlısı, yeşili, moru bir hayli çeşidi mevcut. Gelelim %100 organik Erik Suyu tarifimize; şöyle en kımıl kımılından hazırladığımız Ev Yapımı Vişne Suyu tarifinden sonra ki, en kırmızı tarifimiz kendisi. Şimdiden afiyet olsun.
Erik Suyu Tarifi İçin Malzemeler
8 bardak su
1 kilo kırmızı erik
1. 5 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
Püf Noktası
Daha pürüzsüz olmasını isterseniz posasını dahil etmeyebilirsiniz.
Erik Suyu Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir tencereye güzelce yıkadığımız erikleri çekirdekleri ile birlikte bütün olarak koyuyoruz. Üzerine 1.5 su bardağı toz şeker ve 8 su bardağı suyu ekleyip iyice karıştırıyoruz ve ocağın altını açıyoruz. Yüksek ateşte, erikler iyice yumuşayıp dağılmaya başlayana kadar kaynatıyoruz. Erikler dağılmaya başlayınca içine 1 yemek kaşığı limon suyunu da ilave ediyoruz ve 5 dakika kadar daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. Tencereyi soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra derince bir kaba ya da büyük bir sürahiye tel süzgeç yardımıyla erik suyunu süzüyoruz. Süzgeçte kalan erikleri elimizle parçalayarak çekirdeklerinden ayırıyoruz ve hafifçe bastırarak posanın bir kısmının da süzgeçten geçirip erik suyuna karışmasını sağlıyoruz. Buzdolabında erik suyunu soğuttuktan sonra eğer yaz aylarında yaparsanız buz kalıpları ve limon dilimleriyle süsleyerek servis edebilirsiniz. Kışın sade olarak servis yapabilirsiniz.
Yorumlar