Turpgiller familyasının serin, yağışlı ve rutubetli iklimleri seven üyesidir Lahana. Güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen aynı zamanda birçok türü olan, iri ve kalın yapraklı bir bitkidir. Akdeniz ve çevresinde çok fazla türü üretilebilmektedir. Lahana yapraklarında kadmiyum bağlayıcı komplekslerinden biri olan glutamin bileşeni mevcuttur. Bu bileşen güçlü bir anti-enflamatuar ajan olarak bilinir. Beyaz lahana enflamasyon, tahriş, alerji, eklem ağrısı, ateş gibi birçok deri rahatsızlıklarının etkilerini azaltmaktadır.
Lahana, lezzeti kadar sağlığımıza yaptığı katkılarla da gönülleri fethetmeye devam ediyor. Lahana, bol miktarda lif, protein, flot, C ve K vitaminleri içerir. Sodyum ve potasyum açısından da zengin olan lahana aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko içermektedir. Lahana sebzesinin sağlığımıza olan faydalarından bazılarını birlikte öğrenelim;
*Enfeksiyon oluşumunu önler. *Kanser riskine karşı vücudu dirençli kılar. *Göz sağlığına faydaları ile bilinir. *Karaciğeri korur. *Zayıflamaya yardımcı olur. *Kalp ve damar sağlığını destekler. *Kan basıncını düzenler. *Çok güçlü bir antioksidandır. *Vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. *Sindirim sistemi dostudur. *Egzama tedavisinde yarar sağlar. *Sivilce oluşumunu engeller. *Beyin sağlığını güçlendirip, geliştirir.
Bugün sizlere Etli Kapuska tarifimizi hazırladık. Bir ara mutlaka Etli Karnabahar Yemeği tarifimizide denemelisiniz. Şimdiden ellerinize sağlık...
Etli Kapuska Tarifi İçin Malzemeler
1 tane küçük boy lahana
200 gram dana eti
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 tane sivri biber
1 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Etli Kapuska Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir tencerede küp doğranmış ve yıkanmış dana etlerini kendi suyunda pişiriyoruz. Üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ, yemeklik doğranmış 2 tane sivri biberi ve 1 tane kuru soğanı ekleyip hepsini kavuruyoruz. 1 yemek kaşığı salça ilave ediyoruz ve çeviriyoruz. Üzerine yıkayıp doğradığımız bir küçük lahanayı atıyoruz. 1 tatlı kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı kırmızı pul biber serpiyoruz. Üzerine çıkana kadar su ilave ediyoruz. Kaynayınca kısık ateşte pişiriyoruz.
Yorumlar