Gardıroplardaki Kokular
Aktarlarda satılan lavantaları tüllerin arasına koyup ağzını bağlayın. Bunu çekmecelere veya dolabın içine yerleştirin.Kötü kokuları engellemenin bir diğer yöntemi ise yumuşatıcı kullanmaktır. Boş sprey şişesine su ve çok az miktarda yumuşatıcı ilave edin. Arada bir bunu giysilerin üzerine sıkın. Boş parfüm şişelerini kapakları açık olacak şekilde dolaba koyarsanız çok hoş kokular elde edebilirsiniz.Güzel kokulu sabunlardan satın alıp giysilerin aralarına yerleştirebilirsiniz.
Kıyafetlerdeki Naftalin Kokuları
Kıyafetlere sinen naftalin kokusuna karşı en etkili yol, onları kalorifer ve soba yakınına asmaktır. Çünkü naftalin kokusu sıcağı hiç sevmez. Ama bu arada da dikkatli olun, naftalin kokusunu yok edeyim derken, kıyafetlerinizi yakmayın.
Boya Kokusu
Evdeki boya kokusunu gidermek bir hayli güçtür. Pencerelerinizi günlerce açık da bıraksanız, boya kokusuna uzun bir süre tahammül etmek zorundasınız. Oysa boya yapıldıktan sonra, odanın ortasına bir tabak içine ufalanmış bayat ekmek bırakın. Ertesi gece de yine aynı odanın içine, yere bir tas içinde kaynamış, sıcak bir süt bırakın. Boya kokusu tümüyle yok olmasa bile, hafifleyecektir.
Buzdolabındaki Kokular
Yiyeceklerinizin üzerlerini örtmeden buzdolabına yerleştirirseniz, bunlar hoşa gitmeyen kokuların oluşmasına neden olabilir. Ama bazen yiyeceği ağzı açık olarak buzdolabına koymak zorundasınızdır. İşte böyle bir durumda, buzdolabına, ağzını açık bıraktığınız bir miktar karbonat koyun; karbonat tüm kokuları alır. Bir kap sirke de aynı işi görür. Peynirlerinizi kaldırdığınız kutulara da bir miktar kekik koymayı unutmayın.
Tenceredeki Kokular
Uzun bir süreden beri kullanılmayan tencere ve diğer kap kaçaklarınızdaki kötü kokuları, içlerine bir parça kuru kahve koyarak yok edebilirsiniz. Bazen şeker bile aynı işi görür. Tüm bunlar fayda etmezse, o zaman tencerelerin içine bir dilim limon koyup, üzerine biraz su katıp, kaynatın. Kokulardan eser kalmayacaktır.
Balık Kokusu
Balığı kızartırken bir tencerede sirkeli su kaynatırsanız kokuyu alacaktır. Balık kızarttıktan sonra bir tencereye su koyun, suyun içerisine biraz sirke veya limon suyu ve hoş bir koku vermek için de defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil ekleyin ve kaynatın. Bu mutfağındaki balık kokusunu alıp güzel kokmasını sağlayacaktır. Balığı kızarttıktan bir tencere içindeki suya vanilya koyup kaynatırsanız balık kokusu çıkacak, mutfağınız mis gibi vanilya kokacaktır.
Yemek Kokularına Karşı
Ne denli özen gösterirseniz gösterin, bazı sebzelerin kokularının eve yayılmasını önleyemezsiniz. Örneğin lahana, kereviz bu tür sebzelerin başında gelir. Oysa haşlama suyuna bir parça mantar tıpası atarak tencereden koku yayılmasını önleyebilirsiniz. Kızartmalarda ise kızgın yağa atılan bir sap maydanoz etkisini gösterirken, balık kokusunu da ateşin üzerinde yakacağınız bir tutam çay etkili olacaktır. Ya da açık bir kap içinde sirkeli su kaynatarak, balık kokusunu giderebilirsiniz.
Çöp Kokusu
Çöp kokusundan kurtulmanın en etkin yolu, tabii ki uygun poşetleme ve ayrıştırma yöntemi. Özellikle yemek artıklarını ayrıca poşetleyerek çöp torbasına atmak, kokuları önlemek için ideal. Bunun dışında çöp kutusunun içine karbonat veya kabartma tozu serpmek, tuvaletler için hazırlanan koku giderici tabletleri koymak da kötü kokuların oluşumunu engeller.
Sigara Kokuları
Özellikle kalabalık bir toplantıdan sonra, odaya günlerce çıkmak bilmeyen sigara kokusu siner. Bu sigara kokusuna karşı, odanın bazı köşelerine ipe geçirdiğiniz ıslak bir sünger asın. Islak sünger tüm sigara kokusunu alacaktır.
Tuvalet Kokusu
Klozet ve lavabolara yarım bardak karbonat veya limon suyu dökmek, sonra bol suyla durulamak kötü kokuların emilmesini sağlayacaktır. Aynı işlemi beyaz sirkeyle de yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra lavaboya kahve telvesi ve sonrasında kaynar su dökebilirsiniz. Bir bardak karbonatı veya limon suyunu banyonuzun uygun bir köşesinde sürekli tutmak da kötü koku oluşumunu engelleyecektir. Kokulu sabunlar ve mumlar da tuvalet kokusunun giderilmesinde etkili yardımcılardır.
Yorumlar