Günümüzde çağdaş botanistler anavatanı olarak Güney Amerika konusunda uzlaşmışlardır. Patates, And dağları'nda yabani türler olarak üremiş, buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En nihayetinde de tüm çeşitleri Peru'da ekilmeye ve üretilmeye başlanmıştır.
İnkalar tarafından Milattan Önce 1400’lerde hasat edilmeye başlanmış patates. Patatesin Avrupa’da yayılması ise, Otuz Yıl Savaşları (1618-1648) sırasında gerçekleşti. Amerika keşif gezileri dönüşü Almanya’ya giden İspanyol askerler, yanlarında at yemi olarak patates götürmüşlerdi. O sıralarda yoksul halktan bazıları İspanyollar’dan kah çalarak, kah dilenerek ilk kez patates yemişlerdi. Ancak nasıl tüketilmesi gerektiğini bilmediklerinden kabuklarını soymadan çiğ çiğ yemişler bu da şiddetli hazım problemlerine neden olmuştu. Tüm bu yaşananların üzerine patates hastalık kaynağı olarak hüküm giydi. Hatta, veba, kolera, humma, cüzzam gibi ölümcül bulaşıcı hastalıklara da yol açtığı söylentileri hızlıca yayıldı. Ve sadece hayvan yemi olarak bir de esirlere verildi. Almanlar’ın bu tutumu olmasaydı, belki de patates bugün hala sadece hayvan yemi olarak kalacaktı. Çok şükür ki insanlara kaldı! Yedi Yıl Savaşları sırasında esir Fransız eczacı Antoine-Augustin Parmentier sırf patates yiyerek hayatta kalmayı başardı. 1763’te esaretten kurtulup ülkesine dönünce, ömrünün geri kalan kısmını, hayatını kurtaran patatesi tanıtmak ve onu aklamak için harcadı.
Mayalı Patatesli Poğaça tarifimiz bir efsane, kabul. Ancak bugün hazırladığımız Galeta Unlu Patatesli Poğaça tarifimizde bir iki ısırıkla durulacak gibi değil! Bizden söylemesi. Şimdiden ellerinize sağlık...
Galeta Unlu Patatesli Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir tencerede 2 tane orta boy patatesi haşlıyoruz ve kabuklarını soyup bir kaba alıyoruz. Sıcakken içine 100 gram kaşar peyniri rendeliyoruz. 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber atıp ezerek karıştırıyoruz.
Bir yoğurma kabına yarım paket oda sıcaklığındaki margarin, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı yoğurt,1 paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tuz ve aldığı kadar un koyup yoğuruyoruz. Yarım saat buzdolabında bekletiyoruz. Hazırladığımız hamurdan elimize mandalina büyüklüğünde alıp yuvarlayıp bastırıyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı patatesli harçtan koyup kapatıp yuvarlıyoruz. Galeta unu koyduğumuz kabın içerisine yaptığımız poğaçaları atıp buluyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizip 200 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Yorumlar