Filmlere bile konu olan ünlü bir reçel o; İncir Reçeli! Ancak yeşil incir reçelinden bahsetmiyoruz. Bu herkesin pek yapmadığı olgun incirden yapılan nefis bir tarif!
İncir, tarih boyunca her zaman bereket ve bolluğun sembolü olmuştur. Günümüzde hem meyve olarak hem de süs bitkisi olarak dünya çapında yaygın olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dut ailesinin Asya bitki türüne İncir denir. Antik çağlardan bu yana araştırılmış ve yetiştiriciliği daima yapılmıştır. Orta Doğu ve Batı Asya'ya özgüdür. Günümüzde hem meyve olarak hem de süs bitkisi olarak dünya çapında yaygın olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. İsim kökeni olarak Latince “ficus” kelimesinin yanı sıra eski İbranice ismi “feg” den gelir.
İncir Hakkında Az Bilinenler
*Bundan binlerce yıl evvel Firavun mezarlarında bir sepet dolusu fosilleşmiş incir kalıntısı bulunmuştur.
*Bazı din adamlarına göre Cennetin yasak meyvesi incirdir, elma değil.
*Mısır’dan Anadolu’ya hatta Yunanistan’a dek, hem zenginlerin hem de fakirlerin besin kaynağı olmuştur.
*İncir meyvesi Antik Yunan Olimpiyatlarında enerji kaynağı olması nedeni ile atletlere antrenman yemeği olarak verilmiştir.
*Musevilerin kutsal kabul ettiği hatta bazı önemli günlerinde tükettiği besinlerden bir tanesi incirdir.
*Mısır ordusu düşmanlarını zayıflatmak ve yok etmek için incir ve asma ağaçlarını kesmiştir. Yapılan bu olay tarih kitaplarında kendine yer edinmiştir.
* Kleopatra, kendisine hediye edilen incir sepetinin içine gizlenen engerek yılanı tarafından sokulmuş ve zehirlenerek ölmüştür.
Bugün sizler için nefis mi nefis İncir Reçeli tarifimizi hazırladık. Bir ara mutlaka Yeşil İncir Reçeli tarifimizi de denemelisiniz. Şimdiden ellerinize sağlık...
İncir Reçeli Tarifi İçin Malzemeler
1 kilo incir
800 gram toz şeker
1 tane limon suyu
Püf Noktası
Dilerseniz görsel sunum için servis yaparken üzerine kaynattığınız çubuk tarçını koyabilirsiniz.
İncir Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?
1 kilo inciri yıkıyoruz ve tencereye alıyoruz. Üzerine 800 gram toz şeker koyup tencerenin kapağını kapatıyoruz ve bir gece bu şekilde oda sıcaklığında bekletiyoruz.
Ertesi gün tencereyi ocağa alıp kaynayınca altını kısıyoruz. Hafif koyulaşmaya başladığı zaman üzerine 1 tane limon suyu ve 1 tane çubuk tarçın ekliyoruz. Bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alıyoruz. (Ara ara üzerinde biriken köpükleri kaşık yardımıyla alıp temizliyoruz.) İçerisinden çubuk tarçını çıkartıp sıcakken cam kavanozlara incir reçelimizi dolduruyoruz, kapağını kapatmıyorız. Soğuduktan sonra kavanozların kapaklarını kapatıyoruz. Buzdolabında muhafaza ediyoruz. Afiyet olsun...
Yorumlar