İster akşam çayı yanında isterseniz de kahvaltı sofranızda parmak yedirtecek bu tarifi deneyebilirsiniz...
İranlı Araplar 11. Yüzyılda Avrupa seyahatlerine yanlarından ıspanağı da götürmüşlerdir. İlk götürüldüğü yer İspanya olarak bilinir. Anlaşılan o ki ıspanağın Avrupa ile tanışması çok eski tarihe dayanıyor. Gerek dünya gerekse ülkemiz mutfağının en güzel kış sebzesi.
Kolesterol seviyesini düzenler. Yüksek demir içeriği sayesinde özellikle demir eksikliği problemi olan kişilere faydalıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hem bedenen hem de zihnen güç-kuvvet verir. İçindeki besin değerleri sayesinde yüksek tansiyon ve buna bağlı olarak gelişen felç hastalığına karşı da etkilidir.
Kalp ve damar hastalıkları ile kanser sorunlarına karşı vücudun direncini artırır. Hazımsızlık problemini geçirir. İyi bir idrar söktürücüdür. Hamile ve yeni doğum yapmış kadınların haftada 1-2 defa tüketmesi hem kendileri hem de bebekleri için çok faydalıdır. Kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlar. Deforme olmuş cildin, yara ve yanıklar gibi hızla iyileşmesinde yardımcı olan bir bitkidir. Stres azaltıcı, psikolojik açıdan sakinleştirici etkisi de vardır. Soğuk algınlığı ve göğüs hastalıkları ile de savaşır.
Anavatanı canım ülkemiz olan incecik el açması hamurişi Gözleme. Peki ya siz gözlemenizi nasıl seversiniz? Klasiklerden vazgeçemediğimiz aşikar, Kıymalı ve Peynirli olmazsa olmazlarımızdan. Ama arada değişik tatlarda şart tabi. Bugün sizler için enfes Ispanaklı Gözleme tarifimizi hazırladık. Şimdiden ellerinize sağlık...
Ispanaklı Gözleme Tarifi Nasıl Yapılır?
1 tane yemeklik doğranmış soğanı bir tavada sıvı yağla kavuruyoruz. Yıkayıp doğradığımız yarım kilo ıspanağı üzerine atıyoruz. 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı pul biber ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyip karıştırıyoruz ve ocaktan alıyoruz.
Bir kapta 3.5 su bardağı un, yarım su bardağı su, yarım su bardağı sıvı yağ ve 1 tatlı kaşığı tuzu yoğuruyoruz. (Hamur elinize yapışıyorsa biraz daha un ilave edebilirsiniz) Un serptiğimiz tezgahta yoğurduğumuz hamurlara rulo şeklini veriyoruz. Hazırladığımız hamuru dört parmak kalınlığında kesiyoruz. Kestiğimiz hamurları elimizde yuvarlıyoruz ve oklava yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Açtığımız hamurların içine hazırladığımız ıspanaklı harçtan koyuyoruz ve kapatıp kenarlarını bastırıyoruz. Yağsız bir teflon tavada kısık ateşte alt üst ederek pişiriyoruz. Piştikten sonra üzerlerine tereyağı sürüyoruz. Afiyet olsun…
Yorumlar