15'e yakın türü bulunan istavrit balıklarının, ülkemiz sularında sadece birkaç tanesi yaşamaktadır. İstavrit balığı ülkemizin hemen hemen her denizinde rahatlıkla yaşayabilmektedir. Akdeniz, Marmara ve Karadeniz’de türleri farklılık gösteren istavrit, ülkemizde halk tarafından da en çok tüketilen balıklardan biridir. Sarıkanat istavritten karagöz istavrite kadar birçok çeşidi ülkemiz sularında bulunmaktadır. Ülkemizde Marmara, Ege ve Karadeniz arasında sürekli göçebe hayatı yaşayan istavrit, Marmara’da 20 cm, Ege’de 30 cm boylarında olur. Sonbahar mevsimi ile birlikte Marmara’da görülmeye başlarlar, ilkbaharda yine Karadeniz’e dönerler. Marmara bölgesinde boyu küçük olan istavritlere “kıraça” adı verilmektedir.
Faydalarına bakacak olursak; A, B2, B6, C, B12 vitaminlerine sahip olan balık aynı zamanda hafızayı kuvvetlendirir, metabolizmayı hızlandırır-geliştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Hormonal dengeyi düzenler bu özelliğinden dolayı bilhassa kadınlar için önerilmektedir. Sinirsel pek çok hastalığa da bu yolla iyi gelmektedir. Damar esnekliği kazandıran istavrit, kan akışı ve dengesi için de faydalıdır. İçinde bulunan selenyum sayesinde kanserle mücadele etmektedir.
Av mevsiminde haftada en az iki defa tüketmek gerektiğini de yazıp leziz İstavrit Tava tarifimize geçiyoruz. Derseniz ki bu balığın fırındası yok mu? Olmaz mı efendim :) Fırında İstavrit tarifimiz de buram buram sağlık kokuyor. Şimdiden ellerinize sağlık…
İstavrit Tava Tarifi İçin Malzemeler
Yarım kilo istavrit
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
İstavrit Tava Tarifi Nasıl Yapılır?
Yarım kilo istavriti ayıklayıp yıkıyoruz ve süzüyoruz. Üzerlerine biraz tuz serpiyoruz. Bir tabağa 3 yemek kaşığı un koyup karıştırıyoruz. Balıkları tek tek bu karışıma batırıyoruz. Bir tavaya çok az yağ damlatıyoruz ve balıkları sıkı şekilde yan yana tavanın kenar kısımlarına diziyoruz. Kızarınca bir kapak yardımıyla ters çeviriyoruz. Çok az sıvı yağ ilave ediyoruz ve tekrar kızarınca roka ile servis yapıyoruz. Afiyet olsun...
Yorumlar