Kapya biberi bir diğer deyişle kırmızı biberi çok seviyorsanız sağlıklı ve kalorisiz bulgur pilavı içerisine katmayı hiç denediniz mi?
Kırmızı renge sahip olup, asla acı olmayan bol etli ve bol sulu bibere Kapya Biber denir. Kapya biber, başlı başına bir ecza deposudur. Kapya biber içeriğinde bolca C, K ve P vitaminleri barındırmaktadır.
Biberin kökeni olarak Güney Amerika bilinir. Amerika’da tarımı yapılan en eski sebzedir ve Amerika kıtasının keşfinden sonra tüm dünyaya yayıldığı bilinir. Patlıcangiller ailesine üye ve en çok çeşide sahip sebzelerin başında gelir. Yüksek oranda mineral ve vitaminler içeren Biber sebzesi hakkında yapılan araştırmalar 1700 yılı aşkın süredir mutfaklarda kullanıldığını söylemektedir. Eski çağlardan günümüze gerek yemeklere lezzet vermek, gerekse hastalara şifa ve hastalıkları önlemede biberden yararlanmakta insanlar. Patlıcangiller ailesine üye ve en çok çeşide sahip sebzelerin başında gelir. 700’den fazla tür bulunmaktadır. Ve aslında tüm biberler yeşil renktedir. Yani önce yeşil olarak olgunlaşmaya başlarlar daha sonra sarı ve kırmızı renge dönerler. Bunun sebebi de farklı kimyasal gelişim zamanlarında hasat edilmesidir.
Kapya Biberli Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir pilav tenceresine ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığımız 2 tane kırmızı biberi jülyen doğruyoruz. 1 tane kuru soğanı yemeklik doğruyoruz ve 2 yemek kaşığı tereyağı ve yarım çay bardağı sıvı yağ ile kavuruyoruz. Üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası koyup biraz çeviriyoruz. 1 tane rendelenmiş domates ve 2 diş ince doğranmış sarımsağı da içine atıyoruz. Hafif bir renk alana kadar 2-3 dakika soteliyoruz.
Bol suda yıkadığımız 1.5 su bardağı pilavlık iri bulguru, suyunu süzdürdükten sonra pilav tenceresine aktarıyoruz. Yarım tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı naneyi ilave ettikten sonra tüm malzemeyi 3 dakika kadar kavuruyoruz. 2 su bardağı sıcak su koyup kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Bulgurlar suyunu çekince pilavı karıştırmadan üzerine bir kağıt havlu kapatıyoruz.Tane tane olması ve dinlenmesi için 10 dakika kadar beklettiğimiz pilavı servis yapıyoruz. Afiyet olsun...
Yorumlar