Karalahana Dolması

Karadeniz yöresinin vazgeçilmez dolması karalahana sarması nasıl yapılır?

5.0

HAZIRLANMA SÜRESİ
45 Dakika

Tarife Başlamadan Önce

Kat kat, iri ve koyu yeşil yapraklı bitki Karalahana. Arzuya göre ister salatası, yemeği, dolması yapılır. İster çiğden ya da pişmiş olarakta tüketilebilir. Bu sebze adeta bir C vitamini zenginidir. A, B, E vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir minerallerini de bol miktarda bünyesinde barındırır. 

Bağışıklık sistemini güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır. Kükürt zengini olması sebebiyle enfeksiyonlarla savaşır. Suyu gerek cilde gerek saçlara çok faydalıdır. İç organlarımızın daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Sindirim rahatsızlıklarından biri olan ülsere oldukça iyi gelir. Yaraların hızla kapanmasını ve iyileşmesini sağlar. Karalahana suyu içmek yağ yakımını hızlandırır. Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemik sağlığına faydası çoktur. Depresyonu önler, sinirleri yatıştırır. Bağırsak hareketlerini düzenler. Anemi ile savaşır. Haftada 2 defa düzenli olarak tüketilmesi ile kalp ve damar hastalıklarının oluşması engellenir. Kırmızı kan hücrelerini artırır. Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller. Demirin vücutta depolanmasını ve kullanılmasını sağlar.

Bu özel sebzeden yapılan herşeyi severek tüketiyoruz Türk mutfağında. Özellikle Karadeniz mutfağında haftada mutlaka 2-3 defa karalahanadan yapılmış yemek bulunur. Bugün sizlere meşhur Karalahana Dolması hazırladık. Siz bi’ara mutlaka Bulgurlu Karalahana Dolması tarifimize de göz atın. Şimdiden ellerinize sağlık…


Karalahana Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 demet karalahana 
  • 300 gr kıyma 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 2 adet domates (ya da 1 yemek kaşığı salça) 
  • Yarım su bardağı pirinç 
  • 8-9 dal maydanoz 
  • 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (kıyma yağlıysa tereyağı 1 kaşık olabilir) 
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Karalahana Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Önce lahanaları iyice yıkayıp, saplarını kesiyoruz. Bir tencerede su kaynatıyoruz ve kaynayan suya, üst üste dizdiğimiz lahana yapraklarını ve 8-9 adet lahana sapını koyuyoruz. 10 dakika sonra el kevgiriyle lahanaları ters düz ediyoruz. 10 dakika sonra ocağı söndürüp yaprakları ve sapları süzgece alıyoruz.
  2. Bir kaseye 2 tane yemeklik doğranmış soğan, 1 yemek kaşığı salça, 8-9 dal kalın sapları ayrılmış ve ince kıyılmış maydanoz, yarım su bardağı ayıklanmış ve yıkanmış pirinç, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay bardağı su ekleyip tüm malzemeyi yoğuruyoruz.
  3. Soğuyan lahana yapraklarını büyüklüklerine göre ikiye, ya da dörde ayırıp, ortadaki kalın damarlarını çıkartıyoruz. Damarlı yüzeyi içe gelecek şekilde yaprağı avucumuza alıyoruz ve 1 tatlı kaşığı kıymalı harçtan koyup, yanlarını kapatıp sarıyoruz. Sıvı yağ döküp lahana saplarını koyduğumuz tencere zeminine sardığımız lahanaları yan yana diziyoruz. Sarma işlemi bitince, tereyağından fındık kadar parçaları üzerine dağıtıp, 2 tane rendelenmiş domatesi de üzerine koyuyoruz. Dolmaların üzerine gelecek şekilde su koyup, orta ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Bu Tarifi Siz de Yaptınız mı?
22 kişi bu tarifi yaptı
Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
5.0
Bunlar da İlginizi Çekebilir