Moraceae familyasına üye ve yaklaşık olarak 100 kadar türü olan Morus cinsindendir karadut meyvesi. Her ne kadar bugüne kadar dut meyvesi için İran orjinli olduğu lanse edilse de, aslında yapılan araştırmalar, dutun anavatanı olarak farklı noktaları işaret etmektedir. Bu noktalar şu şekildedir; ülkemizinde içinde bulunduğu Anadolu başta olmak üzere, Uzak Doğu’da Çin ve Hindistan, Kuzey’de Rusya’nın güney kesimleri ve Orta Doğu ülkeleridir. Dut ağacı subtropik ve ılıman iklimleri sevse de, yurdumuzda Kahramanmaraş, Erzurum, Ankara, Ordu ve Malatya gibi birbirinden farklı iklimlere sahip illerde de yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Karadut Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilir. Meyvesinin boyu yaklaşık olarak 2,5 cm boyutundadır. Karadut ağacının uzunluğu ise türüne göre 3 metre ile 15 metre arasında değişiklik göstermektedir. Karadut, başta kalsiyum olmak üzere demir, B1, B2 ve C vitaminlerini içeriğinde barındırır.
Karadut ve Faydaları
*Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, korur.
*Tam bir doğal enerji deposudur. Sürekli kendini yorgun hisseden ve en ufak bir aktivitede halsiz düşenler için birebirdir. Her gün düzenli olarak bir avuç karadut meyvesi tüketmek tüm yorgunluğu, bitkinliği almaya yeter.
*Yaşlanmayı geciktirir. Özellikle cilt kırışıklıklarının giderilmesinde önemli görev üstlenir.
*Bağırsak dostu olan bu meyve gerek bağırsak hareketlerini düzenlemek gerekse de bağırsakları kötü parazitlerden temizlemekte rol alır.
*Ağız içi sağlığında karadut! Evet yanlış okumadınız. Bir litre su kaynatıp, içerisine bir su bardağı karadutu atın ve yaklaşık olarak 20 dakika demlemeye bırakın. Su ılıdıktan sonra süzün ve bu su ile gargara yapın. Bu sayede hem ağız içi yaralarından hem de diş eti hastalıklarından kurtulabilirsiniz.
*Cilt gençliğinde de karadut yine mucizevi bir etkiye sahip. Bunun içinde haftada bir veya iki defa bir çay bardağı karadutu meyve sıkacağından geçirin. Çıkan suyu bekletmeden yüzünüze ve boynunuza sürün, kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra sadece su ile cildinizi temizleyin. Bir kaç uygulamadan sonra cildinizde ki mucizevi etkiye inanamayacaksınız.
Bugün sizler için nefis Karadut Reçeli tarifimizi hazırladık. Arzu ederseniz bir ara hazır mevsimindeyken Karadut Marmelatı tarifimizide deneyebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık...
Karadut Reçeli Tarifi İçin Malzemeler
1 kilo karadut
1 kilo toz şeker
1 tane limon suyu
Karadut Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?
1 kilo karadutun saplarını kopartıp yıkıyoruz. Bir tencereye koyuyoruz. Üzerine 1 kilo toz şeker koyup kaynamaya başlayınca ara ara karıştırıp altını kısıyoruz. Pişirirken üzerinde köpükler oluşursa bir kaşık yardımıyla köpükleri alıp atıyoruz. Suyu koyulaşmaya başlayınca 1 tane limon suyu ilave edip bir taşım kaynatıp altını kapatıyoruz. Reçel suyu tırnağınızdan akmıyorsa pişmiş demektir.
Yorumlar