Kış aylarının hakkını veren bir turşu tarifiyle karşınızdayız. Karnabaharı herkes sevmez. Özellikle yemeğini... Ancak turşusunda karnabahar tadını almıyorsunuz!
Karnabahar, turpgillerin en lezzetlilerinden biridir. İri yaprakları sebebiyle lahanaya benzer. Türk mutfağında şüphesiz zengin bir menüye sahiptir. Karnabahar iki aşamalı olarak üretilir. Birinci aşamada tohumlar, çiftlik gübresi karıştırılmış sıcak tavalara sonbahar mevsiminde soğuk havada serpme ya da ikişer santimetre aralıkla, sıralı olarak yüzeysel biçimde ekilir. Tohumların üzeri 1-2 santimetre kalınlıkta ve gübreli toprakla örtülüp süzgeçle sulanır. Çiçekler etlenince tohuma kaçmaması için kesilip, toplanır. Ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Karnabahar sebzesi beyaz renktedir. Bunun nedeni ise çiçeğinin büyük örtü yaprakları ile kapalı olmasıdır.
Ülkemizde güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart ayı karnabaharı olmak üzere üç çeşit olarak yetiştirilmektedir. Başta potasyum minerali olmak üzere, fosfor ve bedenimiz için faydalı vitaminleri bünyesinde barındıran oldukça zengin bir turpgildir karnabahar. Potasyum minerali bakımından zengin olduğu için yüksek tansiyon ile savaştığı ve tansiyonu düşürüp belli seviyede tuttuğu bilinmektedir.
Karnabahar Çorbası, yemeği, salatası, fırındası, kızartması ve son dönemde de Karnabahar Pizzası derken ondan daha çok menüler yaratacağız demektir. Bugün en bildiğimiz ve en sevdiğimiz lezzeti ile karşınızdayız; Karnabahar Turşusu. Şimdiden ellerinize sağlık…
Pişirme Önerisi
Kavanoz ya da bidon boyutunuz ne kadarsa o kadar içme suyu ve karnabahar kullanabilirsiniz.
Karnabahar Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır?
Kavanozu içme suyu ile doldurup suyu bir kaba döküyoruz. Suyun içerisine aşırı tuzlu olmayacak şekilde 2 yemek kaşığı kadar tepeli olmayan tuz ( turşuluk tuz, kaya tuzu) ilave ediyoruz. Yarım su bardağı üzüm sirkesi, 3 tatlı kaşığı limon tuzu ve 1 tatlı kaşığı şeker ekliyoruz ve eritene kadar karıştırıyoruz. Kavanozun dibine 1 avuç nohut, 5 diş ayıklanmış sarımsak, iri iri doğranmış karnabaharları yerleştiriyoruz. Üzerine 5 diş ayıklanmış sarımsak daha ekliyoruz. Hazırladığımız tuzlu suyu üstüne çıkana kadar dolduruyoruz. Ağzını kapatıp karnabahar turşusunun 15-20 gün olmasını bekliyoruz. Afiyet olsun…
Yorumlar