Sıcak yaz günlerinde içinizi ferahlatacak, leziz kayısı kompostosu tarifini hala denemediniz mi? Yazın en sevilen meyvesi kayısıdan komposto yapmaya hazır olun!
Kayısı meyvesinin yurdumuzda ki cenneti Malatya… İsmini Hititler döneminde "Meyve Bahçesi" anlamına gelen "Melitue, Maldiya, Melita" sözcüklerinden alan Malatya’da kayısıya halk arasında “Mişmiş” denir. Malatya’da kayısı için yazılan ilk tarihi belge 1655 yılındadır. 1655 Senesinin ilkbahar aylarında Evliye Çelebi Malatya’ya gelir. Ünlü seyyah Malatya’da 7800 meyve bahçesinden ve 7 kayısı türünden bahseder. Hatta kırmızı, sarı, beyaz, sulu ve etli adlarında kayısıların olduğunu, halkın selelerle bahçeden eve götürürken sularını akıtmamak için koştuklarını da kaleme alır.
Hacıhaliloğlu: Malatya’nın en önemli kurutmalık kayısı türüdür. Meyvelerinin eti sert dokuludur. Az sulu ama çok tatlıdır.
Hasanbey: Malatya’nın en önemli sofralık kayısı türüdür. Meyvenin bir yanağı olgunlaşıp yumuşadığı halde diğer yanağı ham ve serttir.
Kabaaşı: Malatya’da 70’lerde keşfedilmiş kurutmalık bir kayısı türüdür. Meyve eti sert dokuludur.
Soğancı: Meyve eti sert dokuludur. Meyvelerinin parlak ve gösterişli olması sebebiyle son zamanlarda sofralık tüketimi artmıştır.
Çataloğlu: Malatya’nın kurutmalık kayısı türüdür. Meyve eti sert, tatlı, lezzetli, az sulu ve meyve simetrik iki parçadan oluşur.
Çöloğlu: Malatya’nın hem sofralık hem de kurutmalık kayısı türüdür. Meyve çok tatlı ve yumuşak dokuludur.
Hacıkız: Malatya’nın sofralık ve kurutmalık kayısı türüdür. Meyve tatlı ve sert dokuludur.
Turfanda EskiMalatya: Malatya’nın çok erkenci sofralık kayısı türüdür. Meyve az tatlı ve yumuşak dokuludur.
İsmailağa: Malatya’nın sofralık ve kurutmalık kayısı türüdür. Meyve tatlı ve sert dokuludur.
Kuru Kabuk: Malatya’nın sofralık ve kurutmalık kayısı türüdür. Meyveleri iri gösterişli ve kokuludur.
Bugün sizlere nefis Kayısı Kompostosu tarifimizi hazırladık. Bir ara mutlaka Kırmızı Erik Kompostosu tarifimizide denemelisiniz. Şimdiden ellerinize sağlık...
Kayısı Kompostosu Tarifi İçin Malzemeler
14 tane kayısı
4 su bardağı su
Yarım su bardağı toz şeker
Çeyrek limon suyu
Kayısı Kompostosu Tarifi Nasıl Yapılır?
14 tane kayısının çekirdeklerini çıkartıyoruz ve ortada ikiye bölüyoruz. Böldüğümüz kayısıları da ikiye kesiyoruz ve bir tencereye alıyoruz. Üzerine 4 su bardağı su ve yarım su bardağı toz şeker ilave ediyoruz. Çeyrek limonun suyunu sıkıyoruz. Kaynayınca ocağın altını kısıp kayısılar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Ocaktan alıp bir cam kaba döküyoruz. Ilıyınca buzdolabında soğumaya bırakıyoruz. Soğuk servis yapıyoruz. Afiyet olsun…
Yorumlar