Meyve suyu denince akla ilk gelen kayısı ve şeftali suyu olduğu için, sizleri hazır meyve suyundaki katkı maddelerinden kurtaracak bir tarif hazırladık! Buyursunlar...
Kayısı meyvesinin bilimsel adı Prunus armeniaca L. veya Armeniaca vulgaris Lam… Hal böyle olunca anavatanının Ermenistan olduğu düşünülmektedir. Oysa ki kayısının anavatanı Orta Asya ile Batı Çin’e kadar olan bölgedir. Günümüze ise Malatya ve Ermenistan haricinde Çin’in kuzey ve kuzey-doğu dağlık alanları, Sinkiang bölgesindeki Tiyan-Şan ve Altay Dağları ile Orta Asya ve Mançurya’yı da içerisine alan bölgenin anavatanı olduğu kabul edilmektedir.
Kayısı meyvesi Milattan 3000 sene evvel Çin’de görülmüştür. Milattan Önce 330-323 yıllarında yani Büyük İskender’in Asya Seferleri esnasında İran ve Transkafkaslar üzerinden kayısı öncelikle Anadolu’ya getirdiği bilinir. Anadolu'dan Batıya yayılması ise Milattan Önce 1. yüzyıla tekabül etmektedir. Antik Romalıların Anadolu’yu istilası sırasında ermeni tüccarları tarafından önce İtalya’ya, sonra Yunanistan’a götürülmüştür. Kayısıya bu ülkelerde “Altın Elma” denilmiş ve yetiştiriciliğine büyük özen gösterilmiştir.
Ülkemizde ise kayısının anavatanı Malatya’dır. İsmini Hititler döneminde "Meyve Bahçesi" anlamına gelen "Melitue, Maldiya, Melita" sözcüklerinden alan Malatya’da kayısıya halk arasında “Mişmiş” denir. Malatya’da kayısı için yazılan ilk tarihi belge 1655 yılındadır. 1655 Senesinin ilkbahar aylarında Evliye Çelebi Malatya’ya gelir. Ünlü seyyah Malatya’da 7800 meyve bahçesinden ve 7 kayısı türünden bahseder. Hatta kırmızı, sarı, beyaz, sulu ve etli adlarında kayısıların olduğunu, halkın selelerle bahçeden eve götürürken sularını akıtmamak için koştuklarını da kaleme alır.
Bugün sizlerle en az Karadut Suyu kadar leziz Kayısı Suyu tarifimizi paylaşıyoruz. Şimdiden ellerinize sağlık…
Kayısı Suyu Tarifi İçin Malzemeler
20 tane kayısı
Yarım su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
Yarım tatlı kaşığı limon tozu
Püf Noktası
Biz bu malzemeden 2 büyük şişe kayısı suyu elde ettik.
Kayısı Suyu Tarifi Nasıl Yapılır?
20 tane kayısıyı yıkıyoruz, ortadan ikiye bölüyoruz ve çekirdeklerini çıkartıp bir tencereye alıyoruz. Üzerine yarım su bardağı toz şeker döküyoruz. Üzerine 5 su bardağı su ilave ediyoruz. Kaynayınca ocağın altını kısıyoruz. Kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Kayısılar yumuşayınca ocaktan alıyoruz. İçerisine yarım tatlı kaşığı limon tozu ilave ediyoruz. Tüm malzemeyi blendırdan geçiriyoruz. Geçirdiğimiz malzemeyi ince tel süzgeçten geçiriyoruz. Hazırladığımız kayısı suyunu şişelere dolduruyoruz. Buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapıyoruz. Afiyet olsun…
Yorumlar