Limon ağacı hakkındaki ilk edebi eser, 10.Yüzyıl başlarında Kustus al-Rumi’nin tarım konulu kitabında yer almıştır. 12. yüzyıl sonuna doğru Doktor İbn Jami limon üzerine bir tez yazmış ve tezinde Akdeniz’de ki limondan sıklıkla bahsedilmiştir.
Limonun kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, ilk olarak kuzeydoğu Hindistan, kuzey Burma veya Çin'de bir bölge olan Assam'da yetiştirildiği düşünülmektedir. Limon ağacı, Asya'ya özgü çiçekli bitki ailesi olan Rutaceae'de familyasından olup, küçük yaprak dökmeyen ağaç türlerindendir. Ağacın elipsoidal sarı meyveleri, hem mutfak hem de temizlik için kullanılabilir olup , meyve suyu başta olmak üzere, mutfak ve mutfak dışı amaçlar için kullanılmaktadır. Limonun sulu ve kabuk kısmı yemek pişirmek için kullanılmaktadır. Ayrıca, limon suyunun kendine özgü ekşi lezzeti, onun limonata ve diğer limonlu içeceklerde kullanılmasını sağlar.
Limon, 10. yüzyıl Arap tarımında yapılan bir tarlada gözlenmiştir. O dönemde erken İslam bahçelerinde süs bitkisi olarak kullanılmıştır.
Limon sözcüğünün kökeninin Orta Doğu olabileceği hususunda varsayımlarda bulunulmaktadır. Bu kelime Eski Fransızca "limon" dan, daha sonra da İtalyanca "limon" dan, Arapça "laymun" veya "limun" dan ve bir turunçgil meyvesi için genel bir terim olan Farsça "limun" dan alınmıştır.
1747 yılında James Lind isimli bir doktor, denizciler üzerinde birtakım deneyler yapmaktadır. O tarihte henüz C Vitamini bilinmese de denizcilerin beslenmelerinde limon kullanılmış ve olumlu etkileri kaleme alınmıştır.
Bonnie Brae limonu dikdörtgen, pürüzsüz, ince tenli ve çekirdeksizdir. Genellikle San Diego County, Amerika Birleşik Devletleri'nde yetiştirilmektedir. Eureka Limonu, yıl boyunca birlikte meyve ve çiçek üretme kabiliyetinden dolayı 4 mevsim limonu olarak da bilinir. En yaygın limon çeşididir.
Bugün sizler için Limonlu Sebzeli Fırın Tavuk tarifimizi hazırladık. Bir ara mutlaka Soslu Fırın Tavuk tarifimizide denemelisiniz. Şimdiden ellerinize sağlık…
Bir kapta 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tutam kekik, ince kıyılmış 1 tutam biberiye, 1 yemek kaşığı tereyağı, yarım limon kabuğu rendesi, 1 diş ezilmiş sarımsak ve çeyrek limon suyunu birlikte karıştırıyoruz.
Hazırladığımız karışımı derilerini çıkardığımız ve tuzladığımız 4 tane pirzola tavuğun her yerine gelecek şekilde sürüyoruz.. Fırın torbasının içerisine bu tavukları yerleştiriyoruz.
Kalan sosun içerisine 1 tane dörde bölünmüş soğan (4-5 tane arpacık soğan da kullanabilirsiniz), 1 tane uzun şeritler halinde doğranmış havuç ve 1 tane dilimlenmiş patates, 1 çay kaşığı tuz atıp harmanlıyoruz ve fırın poşetinin içerisindeki tavukların etrafına yayıyoruz.. Poşetin ağzını iyice kapatıp delik açıyoruz. 200 derecelik fırında 45-50 dakika kızarana kadar pişiriyoruz.
Yorumlar