Mantarlar, hayvanlar ve bitkiler alemi arasında kalıp fungus diye bilinen kendi alemlerini oluşturmuşlardır. Bilimsel olarak 1.000.000 mantar çeşidini tanımlamak günümüzde mümkün. Bu mantarların 850.000 çeşidi 2 mm’den küçük, geriye kalan 150.000 çeşidi ise 2 mm’den büyüktür. Büyük bölümü tropik bölgelerde yaşasa da ülkemizde 10.000 çeşidi mevcuttur. Yani mantar ve çeşitleri konusunda zengin bir ülkeyiz. Ülkemiz mantar cenneti dedik fakat bunun sadece 40 civarı yenilebilir mantar türü. Bu 40 türden 25’i ihraç ediliyor, marketlerde satılan ise 3 bilemediniz 5 çeşit oluyor.
Ekositemlerde de önemli rolleri bulunan mantarlar ölü organizmaların, ölü yaprakların, dalların, ağaçların parçalanmasını sağlarlar. Şayet mantarlar olmasaydı dünyanın bitki örtüsü çok kısa bir süre içinde çürümeyen atıkların altında kalır ve doğal olarak ölürdü.
Parazit grubu mantar çeşitleri ise canlı organizmalardan besinlerini alır ve onların genellikle ölümüne sebep olurlar. Zayıf, yaşlı, yaralı, hasta bitkileri öldürerek genç ve sağlıklı bitkilere yer açarlar. Bir başka mantar grubu çeşidi de birlikte yaşadığı bitkilere vitamin, mineral, antibiyotik ve azotlu maddeler verip, karşılığında şeker ve diğer karbon esaslı maddeleri alırlar. Bu mantarlar belli bazı ağaçların dibinde yetişir. Onların yok olması demek beraber yaşadığı ağaçların ölmesi demek bazen tam tersi de söz konusu.
Mantarlar pek çok hastalığın önlenmesinde veya tedavi amacı ile kullanılan antioksidanları içeriğinde bolca barındırmaktadırlar. Sindirim sistemi şikayetlerinde yararlı bakteriler olan probiyotikleri, doğal yollardan bazı gıdalar sayesinde tüketmemiz mümkün. Ve mantarlar en zengin probiyotik deposudur. Ayrıca 2006 yılında Amerika menşeli bir firma mantarların kök kısmında bulunan mycelium maddesi ile paketlemek malzemesi üretmiştir. Bu paketler hem doğa dostu hem de geri dönüştürülebilir olmuştur.
Havuç Mantısı oluyorda Mantar Mantısı olmaz mı sanıyordunuz? O halde buyurun tarifimize. Şimdiden ellerinize sağlık...
Mantar Mantısı Tarifi İçin Malzemeler
1 paket kültür mantarı
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım tatlı kaşığı pul biber
1 diş sarımsak
1 kase yoğurt
Pişirme Önerisi
İsteğe göre nane de atabilirsiniz.
Mantar Mantısı Tarifi Nasıl Yapılır?
1 paket yıkanmış ve julyen doğranmış kültür mantarını bir tencereye alıp üzerine çıkana kadar su koyuyoruz ve 1 tatlı kaşığı tuz atıyoruz. 10 dakika kaynatıp süzüyoruz ve servis tabağına alıyoruz.
Bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, yarım tatlı kaşığı pul biber koyup biraz yakıyoruz ve ocaktan alıyoruz.
Bir kase yoğurda 1 diş sarımsağı ezip karıştırıyoruz.
Servis tabağına mantarları alıp üzerine yoğurdu döküp üzerine de tereyağından gezdiriyoruz.
Yorumlar