İtiraf ediyoruz bizim en sevdiğimiz omlet mantarlı omlet! Hem kahvaltılık bir tarif hem de aperatif. Ramazanda ise tam bir sahur yemeği... Leziz mi leziz bir tarif...
Ne bitki ne hayvan Mantarlar… Fotosentez yapamadıkları için bitki sayılmıyorlar. Hayvanlar ve bitkiler alemi arasında kalıp fungus diye bilinen kendi alemlerini oluşturmuşlardır. Bilimsel olarak 1.000.000 mantar çeşidini tanımlamak günümüzde mümkün. Bu mantarların 850.000 çeşidi 2 mm’den küçük, geriye kalan 150.000 çeşidi ise 2 mm’den büyüktür. Büyük bölümü tropik bölgelerde yaşasa da ülkemizde 10.000 çeşidi mevcuttur. Yani mantar ve çeşitleri konusunda zengin bir ülkeyiz. Ülkemiz mantar cenneti dedik fakat bunun sadece 40 civarı yenilebilir mantar türü. Bu 40 türden 25’i ihraç ediliyor, marketlerde satılan ise 3 bilemediniz 5 çeşit oluyor.
Mantar çeşitlerinden çayır, çörek, domalan, imparator, istiridye, kanlıca, kayın, kuzu göbeği, kuzu, öküz ve sütsüz isimli olanların ticari getirisi yüksektir. Saydığımız bu türler doğadan toplanmakta ya da tarımı yapılmaktadır. Doğadan kontrolsüz toplamak neslini tüketebilmek açısından oldukça tehlikeli. Bugün ülkemiz mantar konusunda Avrupa’nın en büyük tedarikçisi olma yolunda.
Protein bakımından da oldukça zengin olan mantarların, yapılan araştırmalar sonucu hayvansal proteinden daha sağlıklı oldukları kanıtlanmıştır. Mantar da sütte ki kadar protein bulunur, çok sayıda vitamin ve mineral de cabası. Yapılarında şeker ve yağ miktarı yok denecek kadar az bulunduğu için sağlıklı beslenmeyi hedefleyen kişiler tarafından bolca tüketildiği bilinmektedir. Bazı mantar türleri kansızlık tedavisinde de kullanılır.
Bugün sizlere farklı bir Omlet hazırlayalım dedik; Mantarlı Omlet yapmak için doğru mutfaklara. Şimdiden ellerinize sağlık…
Mantarlı Omlet Tarifi İçin Malzemeler
5 tane kültür mantarı
3 tane yumurta
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı süt
Mantarlı Omlet Tarifi Nasıl Yapılır?
5 tane kültür mantarını iyice siliyoruz. (Sildiğimiz zaman kabukları çıkıyorsa kabuklarını soyuyoruz.) Bir kaba küçük küçük doğruyoruz. Ayrı bir kapta 3 tane yumurta, 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve 3 yemek kaşığı sütü köpürene kadar çırpıyoruz. Üzerine hazırladığımız mantarları ekliyoruz ve iyice karıştırıp harmanlıyoruz. Bir tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyup kızınca hazırladığımız mantarlı malzemeyi döküyoruz. Altı pişince bir kapak yardımıyla ters çeviriyoruz. Patates kızartması ile servis ediyoruz. Biz yanında ayrı bir kasede portakal dilimi, haşlanmış pancar dilimi, marul yaprakları, maydanoz ve dilimlenmiş çeri domates de servis ettik. Afiyet olsun...
Yorumlar