Mısır ekmeği ya da yöre ağzında “misir etmeu”, Rize’de lazut, Sürmene’de lazur etmeği, Artvin’de çadi, Lazca çkidi…
İnsanoğlunun bilinen en eski besin kaynağı ekmek. Ekmeğin çeşitlenmesinde ki en önemli etken, şüphesiz un çeşitliliğinin çoğalmasıdır. Farklı besinlerden un üretimi sayesinde farklı farklı ekmekler ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri de mısır. Kurutulan mısırın, dövülerek un haline getirilmesiyle ortaya çıkan mısır unu, mısır ekmeğinin kültürünü oluşturur.
Özellikle Akdeniz ve Karadeniz’de yoğun olarak yetişen mısır, mısır ununun da bu bölgelerde yaygınlaşmasını sağlamıştır. Her ne kadar mısır denildiğinde akla hem Akdeniz, hem de Karadeniz gelse de, mısır unu denildiğinde akla sadece ve sadece Karadeniz gelir.
Mısır unu sayesinde, mısır ekmeği Karadeniz’de oldukça çok tüketilmektedir. Mısır unu, sıcak su ve tuz ile yoğurularak oluşturulan hamur, ateş üzerinde kızgın çelik tepsilerde pişirilir. Daha önceleri Karadeniz’de çok fazla mısır ekmeği yapıldığından, tazeliğini uzun süre koruyabilmesi için içerisine az miktar soya fasulyesi unu da eklenirdi.
Bugün Karadeniz yöresinin vazgeçilmez lezzetini evlerimize konuk ediyoruz; Mısır Ekmeği tarifimiz buram buram Karadeniz kokuyor. Yanında da şayet Turşu Kavurması varsa, değmeyelim keyfinize. Şimdiden afiyet olsun…
Mısır Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler
1 servis kaşığı tereyağı
2 su bardağı mısır unu
1.5 su bardağı beyaz un
1 çay bardağı sıvı yağ
1 kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
Mısır Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?
1 servis kaşığı tereyağını tavada kaynatmadan ve yakmadan eritiyoruz. Bir kaba 2 su bardağı mısır unu, 1.5 su bardağı beyaz un, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 paket kabartma tozu ve aldığı kadar su koyuyoruz. (Ortalama yarım su bardağı) Bu malzemelerin üzerine erittiğimiz tereyağını ekleyip yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz harcı cam fırın kabına koyup yayıyoruz ve üzerine elimizle bastırıyoruz. İstediğimiz şekli verebiliriz. 170 derecelk fırında mısr ekmeğinin üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun...
Yorumlar