Pek çoğumuz mor havucu bilmiyoruz ya da pazarlarda görüyoruz ama nasıl kullanıldığını bilmiyoruz. Mor havuçla bir sürü şey yapılıyor ama çorbası çok çok lezzetli!
Bugün tükettiğimiz havucun benzeri 10. Yüzyıl da Anadoludan yayılmıştır. Havucun ıslahı ve kökeni hakkında iki adet önemli teori mevcuttur. Mor köke sahip havuçlar Afganistan’da ıslah edilerek, buradan Akdeniz çevresi, Batı Avrupa ve Çine yayılmış, 17.yy.’da da Japonya’da yetiştiriciliği yapılmıştır.
Bir porsiyon doğranmış havuçta ortalama % 10 K vitamini, % 6 C vitamini ve % 2 kalsiyum bulunur. A Vitamini deposudur. Düzenli olarak tüketilmesi, halinde hayat boyunca A vitamini eksikliği kaynaklı rahatsızlıklardan uzak kalmış olursunuz. Ayrıca göz ve kemik sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum içermektedir. Sinir hücreleri üzerinde olumlu etkisi vardır. Hasar gören beyin hücrelerinin onarılmasına yardımcı olur. Darbe ve yaşlanmadan dolayı meydana gelen unutkanlık, bunama gibi hastalıklara karşı beyin sağlığını korur. Havuç içinde barındırdığı lifler sayesinde sindirim sistemi için oldukça önemlidir. Mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsak hareketlerinin daha sağlıklı devamlılığını sağlar. Her ne sebepten olursa olsun hasar görmüş hücrelerin onarılmasında önemli rol oynar. Antioksidan özelliğinden dolayı genel anlamda cildi korur ve temizler.
Mor Havuç Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
5 tane mor havucu ayıklayıp yıkıyoruz ve halka halka doğruyoruz. Bir tencere içerisine doğradığımız havuçları alıyoruz. Üzerine 3 su bardağı su (dilerseniz et suyu da kullanabilirsiniz.) ekleyip tencerenin kapağını yarım kapatıyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.
Bir tavada 1 tane yemeklik doğranmış kırmızı soğanı yarım çay bardağı sıvı yağ ile kavuruyoruz. Üzerine 100 gram kıyma ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz. Kıymanın kavrulmasına yakın 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kişniş ve 1 tatlı kaşığı tuz atıp karıştırıyoruz ve kavrulduktan sonra tencerede haşlanmış olan mor havuçların üzerine ekliyoruz. Hepsini birlikte 5 dakika kaynatıyoruz ve blendırdan geçiriyoruz. (Çorbanız çok koyu olursa su ilave edebilirsiniz) Hazırladığımız mor havuç çorbasını servis tabağına alarak nane yaprağı ile süslüyoruz. Afiyet olsun…
Yorumlar