Anavatanı yurdumuzun Güney Doğu bölgesi olarak bilinir. Bazı tarihi kaynaklara göre bu bölgede 7000-7500 yıl önce nohut yetiştiriliyordu. Oldukça bol miktarda nişasta ve azot içermesinin yanı sıra bitkisel protein, B vitamini, demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi mineraller açısından da zengin bir besindir. Botanik isimleri Cicer arietinum, Chickpea, Pois chiche olan Nohut, yemeklik baklagillerdendir. Derin bir kazık köke sahiptir. Kendi çiçek tozları ile döllenir. Meyveleri şişkin olup, oval biçimlidir. Uç tarafa doğru sivri ve ucunda tüyleri vardır. Meyvenin içerisinde 1-3 adet tohum bulunmaktadır. Çiçek sapları çiçekleri taşır, beyaz, pembe veya mavi renkte olabilirler. Çakıldak, kapçık adını alan torbalarda tohumlar meydana gelirler. Tohum renkleri ise degişiklik gösterir. Beyaz, krem, sarımsı ya da kahverengi renklerinde görülebilirler.
Nohutun faydalarından bazıları şu şekildedir: Vücudu kuvvetlendirir. Anne sütünü arttırdığı bilinmektedir. Sindirim sistemi hastalıklarına karşı birebirdir, bağırsakları yumuşatır. Doğal idrar söktürücü olarak bilinir. Vücutta ki ödemi atar. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür. Menopoz dönemindeki kadınların sıcak basması dedikleri şikayeti azaltır. Doğal bir enerji kaynağıdır. İçerdiği fosfor sebebiyle kemik ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olur. Depresyonu peşin peşin engeller. Her hafta düzenli olarak 1-2 defa nohut tüketmek doğrudan mutluluk hormonlarına etki eder.
Vejetaryenlere selam olsun, bugün sizler için Nohut Yemeği tarifimizi hazırladık. En az Etsiz Kuru Fasulye tarifimiz kadar leziz. Şimdiden ellerinize sağlık...
Nohut Yemeği Tarifi İçin Malzemeler
Yarım kilo nohut
1 tane soğan
1.5 yemek kaşığı salça
Tuz
Pul biber
Nohut Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?
Pişirmeden 1 gün önce yarım kilo nohudu ayıklayıp yıkıyoruz ve bir tencerede üzerine çıkana kadar su koyuyoruz. Nohut 1 gün bekledikten sonra tencerenin üzerine biraz daha su ekleyip haşlıyoruz. Nohutlar haşlandıktan sonra bir süzgeçle süzüyoruz. Aynı tencerede 1 tane soğanı yemeklik doğrayıp yağ ile kavuruyoruz. Üzerine 1,5 yemek kaşığı salça koyup çeviriyoruz ve nohutları atıyoruz. Üzerine çıkana kadar su koyuyoruz ve tuz ile pul biberini atıyoruz. Kısık ateşte nohutlar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Yorumlar