Kayseri olarak bildiğimiz pastırmanın memleketi aslında Kastamonu ve en güzel pastırma da Kastamonu'ya ait. İşte pastırmalı pide tarifinin en güzeli...
Pastırma adı, yapılışı esnasında ki bastırma işleminden gelmektedir. Halk arasında bastırma günümüze gelene kadar evrilip pastırma olmuştur. Tarihi Orta Asya’da yaşamış Hun ve Oğuz Türkleri’ne dayanan pastırma, önemli bir geçmişe sahiptir. Kelime anlamı tuz, çemen ve karabiber karışımının et üstüne sürülüp, güneş ya da iste kurutulması sonucu hazırlanan bir tür besin olan pastırmayı şöyle de tanımlamak yanlış olmaz. Çeşitli baharatlar ve sarımsakla hazırlanıp, kurutulduktan sonra servis edilen et yemeği türü. Pastırmanın Anadolu topraklarına tam olarak getirildiği tarih bilinmese de, Selçuklular zamanında bu bölgeye giriş yaptığı yönünde tahminler bulunmaktadır. Balkanlar ve Rumeli bölgelerine de Anadolu’dan geçmiştir.
Orta Asya Türkleri, at sırtında zaman kaybetmeden ilerlemek ve besinsiz kalmamak için, yanlarına mutlaka tuzlanmış sığır et parçaları ve başka hayvan eti parçaları alırlardı. Bu etleri de kimi zaman deri kılıfların içinde sıkıştırılmış şekilde, kimi zaman da atın eyerine bağlayıp bacaklarının arasında sıkıştırarak taşırlardı. Bu haftalar boyu süren yolculuklar esnasında bu sıkıştırılan tuzlu et parçaları pastırma halini almaktaydı. Beslenme yönünden bu tuzlanmış et parçaları nam-ı diğer pastırma savaşçılara çok fayda sağlamaktaydı.
Efendim pide deyince akla ilk gelen şüphesiz Kıymalı Pide oluyor. Ancak biz bugün sizler için Pastırmalı Pide tarifimizi hazırladık. Tadına doyamayacaksınız. Şimdiden ellerinize sağlık...
Pastırmalı Pide Tarifi İçin Malzemeler
10-15 dilim pastırma
30 gram yaş maya
1 su bardağı ılık su
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı tereyağı
2 tane yumurta
1 tane yumurta sarısı
Pastırmalı Pide Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir kapta 30 gram yaş mayayı 1 su bardağı ılık suyun yarısıyla eritiyoruz.
Bir kaba 3 su bardağı un koyup ortasını açıyoruz ve erittiğimiz mayayı döküyoruz. Geri kalan yarım su bardağı ılık suyu üzerine döküyoruz. 1 tatlı kaşığı toz şeker, 3 yemek kaşığı tereyağı koyup 1 tane yumurta kırıyoruz ve ortadan yoğurmaya başlıyoruz. (Un az gelirse ilave edebilirsiniz) Bir cam kaba koyup üzerini streç film ile kapatıyoruz. 1 saat dinlendiriyoruz. Hamur kabarınca tezgaha alıp yoğuruyoruz ve ikiye bölüyoruz. Tezgaha un serpip oval şekilde açıyoruz. Pastırmaları pidenin üzerine diziyoruz ve kenarlarını içe doğru katlıyoruz. 1 çırpılmış yumurta sarısını pidenin kenarlarına sürüyoruz ve 20 dakika yağlı kağıtlı tepside dinlendiriyoruz. Dinlendikten sonra 200 derecelik fırında pideler pembeleşince üzerlerine yumurta kırıp kızarana kadar pişiriyoruz. Çıkardıktan sonra hamurun kenarlarına tereyağı sürüp servis yapıyoruz.
Yorumlar