8000 yıldan beri yetiştirilen bir sebze patates, Anavatanı Güney Amerika. And dağlarının Peru bölgesinde o dönem Kızılderililer bu sebzeyi yetiştirmeye başlar. İnka’ların tanrısal bir anlam yükledikleri patatesi, İspanyol fatihler 16. yüzyılda Amerika dönüşü yanlarında Avrupa’ya getirdiler. Patates, orijini Türkiye olmayan nadir bitkilerden. Bugün yurdumuzun hemen her yerinde yetiştirilebilir olmakla beraber özellikle Doğu ve Orta Anadolu Bölgelerimiz önemli üretici durumundadır.
Süt, yağ ve patates püresi insanları yıllarca başka hiç bir besin maddesine ihtiyaç duymaksızın yaşatabilir. 18. ve 19 Yüzyıllarda Avrupa hapishanelerinde bulunan tutsaklara sadece patates veriliyordu. Ve hepsi yıllarca hayatta kaldılar. Akdeniz bölgesinin bu sebzeyi benimsemesi 19. yüzyılın ortalarını buldu. Ülkemizde patates girişi, 1850’lerin başında Rusya ve Kafkasya’dan Doğu Karadeniz’e, 1853’ten sonra da Avrupa üzerinden Sakarya vadisine olmuştur. Günümüzde Peru patatesin dünya başkentidir. Ancak en büyük üretici olmamasına rağmen en çok çeşit, şekil ve renk patates bu ülkede bulunur. Büyük üretici Çin olduğu gibi en büyük tüketici de Çin’dir. Sonrasında Hindistan, Rusya, Ukrayna, ABD, Almanya, Bangladeş, Fransa, Hollanda, Polonya gelir. Ülkemiz üretiminde 15. sırada yer almaktadır.
Bugünkü tarifimizde sizler için Patates Graten hazırladık. Üzerine serptiğimiz kaşarlar fırının ısısı ile sert sarı-kahverengi koruyucu bir tabakayla kaplandı. Ama altında ki patateslerimiz lokum gibi kaldı. Ana yemeklerin yanına çok yakışan, bu haliyle Tereyağlı Pilav ‘ı bile unutturup, kendine aşık edecek bir lezzet oluveren Patates Graten tarifimiz sizin hazırlamanızı bekliyor. Şimdiden ellerinize sağlık.
Patates Graten Tarifi İçin Malzemeler
4 orta boy patates
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı süt
1 paket krema
1 tatlı kaşığı kekik
100 gram rendelenmiş kaşar
Patates Graten Tarifi Nasıl Yapılır?
4 orta boy ayıklanmış ve yıkanmış patatesleri ince ince yuvarlak halkalar şeklinde doğruyoruz ve cam fırın kabına alıyoruz. Üzerine yarım tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber atıp harmanlıyoruz.
Bir kapta 1 su bardağı süt, 1 paket krema ve 1 tatlı kaşığı kekiği karıştırıp patateslerin üzerine döküyoruz. 200 derecelik fırında 40 dakika pişirdikten sonra 100 gram rendelenmiş kaşar serpip kaşarlar kızarana kadar tekrar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Yorumlar