İlk kez Güney Amerika’da bugünkü Şili ve Peru’da İnkalar tarafından Milattan Önce 1400’lerde hasat edilmeye başlanmış patates. Patatesin Avrupa’da yayılması ise, Otuz Yıl Savaşları (1618-1648) sırasında gerçekleşti. Amerika keşif gezileri dönüşü Almanya’ya giden İspanyol askerler, yanlarında at yemi olarak patates götürmüşlerdi. O sıralarda yoksul halktan bazıları İspanyollar’dan kah çalarak, kah dilenerek ilk kez patates yemişlerdi. Ancak nasıl tüketilmesi gerektiğini bilmediklerinden kabuklarını soymadan çiğ çiğ yemişler bu da şiddetli hazım problemlerine neden olmuştu. Tüm bu yaşananların üzerine patates hastalık kaynağı olarak hüküm giydi. Hatta, veba, kolera, humma, cüzzam gibi ölümcül bulaşıcı hastalıklara da yol açtığı söylentileri hızlıca yayıldı. Ve sadece hayvan yemi olarak bir de esirlere verildi. Almanlar’ın bu tutumu olmasaydı, belki de patates bugün hala sadece hayvan yemi olarak kalacaktı. Kimbilir ama çok şükür ki biz insanlara kaldı... Tarihte Yedi Yıl Savaşları sırasında esir Fransız eczacı Antoine-Augustin Parmentier sırf patates yiyerek hayatta kalmayı başardı. 1763’te esaretten kurtulup ülkesine dönünce, ömrünün geri kalan kısmını, hayatını kurtaran patatesi tanıtmak ve onu aklamak için harcadı.
Patates Çorbası mı yoksa Mercimek Çorbası mı yapayım derdine son :) Bugün sizler için Patatesli Mercimek Çorbası tarifimizi hazırladık. Şimdiden ellerinize sağlık...
Patatesli Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı un
5 su bardağı su
1 tane patates
1 su bardağı kırmızı mercimek
Yarım tatlı kaşığı tuz
Üzeri için pul biber
Patatesli Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir tencereye 1 tane soğanı yemeklik doğruyoruz. 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavuruyoruz. Soğanlar pembeleşince üzerine 1 yemek kaşığı un atarak unun kokusu çıkana kadar çeviriyoruz. Üzerine 5 su bardağı su ekliyoruz. 1 tane soyulmuş, yıkanmış küp küp doğradığımız patatesleri ve 1 su bardağı ayıklanmış ve yıkanmış kırmızı mercimeği suyun içerisine ilave ediyoruz. Yarım tatlı kaşığı tuz atıp çorba kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz. Ocağın altını kısarak ara ara karıştırıp patatesler pişince çorbayı blendırdan geçiriyoruz. Çorbanız koyu gelirse su ilave edebilirsiniz. Servis yaparken üzerine pul biber serpiyoruz.
Yorumlar