İlk defa Güney Amerika’da bugünkü Şili ve Peru’da İnkalar tarafından Milattan Önce 1400’lerde hasat edilmeye başlanmış patates. Patatesin Avrupa’da yayılması ise, Otuz Yıl Savaşları (1618-1648) sırasında gerçekleşti. Amerika keşif gezileri dönüşü Almanya’ya giden İspanyol askerler, yanlarında at yemi olarak patates götürmüşlerdi. O sıralarda yoksul halktan bazıları İspanyollar’dan kah çalarak, kah dilenerek ilk kez patates yemişlerdi. Ancak nasıl tüketilmesi gerektiğini bilmediklerinden kabuklarını soymadan çiğ çiğ yemişler bu da şiddetli hazım problemlerine neden olmuştu. Tüm bu yaşananların üzerine patates hastalık kaynağı olarak hüküm giydi. Hatta, veba, kolera, humma, cüzzam gibi ölümcül bulaşıcı hastalıklara da yol açtığı söylentileri hızlıca yayıldı. Ve sadece hayvan yemi olarak bir de esirlere verildi. Almanlar’ın bu tutumu olmasaydı, belki de patates bugün hala sadece hayvan yemi olarak kalacaktı. Çok şükür ki insanlara kaldı! Yedi Yıl Savaşları sırasında esir Fransız eczacı Antoine-Augustin Parmentier sırf patates yiyerek hayatta kalmayı başardı. 1763’te esaretten kurtulup ülkesine dönünce, ömrünün geri kalan kısmını, hayatını kurtaran patatesi tanıtmaya ve aklamaya adadı.
Patates lifli bir besindir. C ve B6 vitamini deposudur. Demir de içerir. Her gün yaklaşık 200-300 gram büyüklüğünde bir patates yenmesi halinde, vücudun günlük C vitamini ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir. Son dönemde yapılan çalışmalarda patatesin nitrik asit ve çinko deposu olduğu da kanıtlandı. Ayrıca kadınlarda meme kanseri riskini azalttığına da inanılıyor. Kanımızı hava kirliliği, radyasyon gibi kimyasal atıklara karşı zehirlerden temizleyerek hücre yenilenmesini sağlar. Haşlanmış patatesi lapa hale getirip, zeytinyağı ekleyerek yoğurduğunuzda elde ettiğiniz bu hamur, yanık, kan çıbanı, hemoroid gibi hastalıklara da iyi gelmektedir.
Patatesi hemen hemen her şekilde hazırlayıp tüketebiliyoruz. Peki ya pilavda hiç denemiş miydiniz? Tıpkı Mantarlı Pilav tarifimiz gibi Patatesli Pilav tarifimiz de ezberleri altüst ediyor. Şimdiden ellerinize sağlık.
Patatesli Pilav Tarifi İçin Malzemeler
2 tane orta boy patates
2 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı su
Püf Noktası
Servis yaparken bir çorba kasesine önce biraz patates koyup üzerine pilav koyduktan sonra servis tabağına ters çevirebilirsiniz.
Patatesli Pilav Tarifi Nasıl Yapılır?
2 tane orta boy patatesi soyup yıkıyoruz. İri küpler halinde kesiyoruz. Kızgın yağda kızartıyoruz.
2 su bardağı pirinci ayıklayıp yıkıyoruz. Bir kaba alarak üstüne çıkana kadar sıcak su ekliyoruz ve su soğuyana kadar bekletiyoruz. Pilav tenceresinde 3 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ eritiyoruz. Üzerine 2 su bardağı su ekliyoruz ve kaynayınca süzdüğümüz pirinçleri de atıp tuz serpiyoruz. Kaynayınca ocağın altını kısarak 15 dakika pişiriyoruz. Piştikten sonra kızarttığımız patatesleri üzerine atıp altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz.
Yorumlar