Gerçek bir peynir helvası tarifi paylaşıyoruz sizinle. Sizi hazır almaktan kurtaracak, irmik ve un helvasına rakip, oldukça lezzetli ve denemeye değer bir tarif!
Peynir üretimi dendiğinde, günümüzden binlerce yıl evvele gitmemiz gerekir. Hatta Milattan Önce 8000’li yıllara yani koyunların evcilleştirilmeye başlandığı döneme. Peynirin ilk defa Orta Doğu insanları ve Orta Asya göçebe Türkleri tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Peynir kelimesi Türkçe olup, ilk defa Memluk Türkçesi’nde benir, penir, beynir olarak geçmiştir. O dönemlerde insanlar gıdaları saklamak ve taze tutmak için hayvanın derisi ya da iç organları kullanırlardı. Hayvanların iç organlarından özellikle mide yani işkembe de saklanan sütün buradaki enzimler/kültürle mayalanması sonucu olarak lor haline geldiği ve ilk peynir oluşumunun bu şekilde meydana geldiği teorisi güçlüdür.
İlk yazılı kaynak ise Milattan Önce 2000’li yıllara, Mısır’da bulunan mezar yazıtlarına dayanmaktadır. Yine o yıllarda özellikle Antik dönemde yapılan peynirlerin ekşi ve tuzlu olması sebebiyle günümüzde ki beyaz peynir ve feta peynirine benzediği düşünülmektedir. Avrupa peynir üretiminde iklim sebebiyle daha az tuz kullanmaktadır. Daha az tuzlu ortamda daha çeşitli faydalı mikrop ve enzim yetişebildiğinden bu peynirler farklı ve ilginç tatlara sahiptirler.
Püf Noktası
Peynir Helvasını dondurma ile servis edebilir, bu sayede peynir helvasının lezzetini tam olarak alabilirsiniz.
Peynir Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir tencerenin içine yarım kilo tuzsuz beyaz peyniri ufalayarak koyuyoruz. Üzerine 250 gram tereyağını da katıp bir süre karıştırıyoruz. 1 tane yumurtanın sarısını da ilave ettikten sonra tereyağı ve peynir eriyene kadar sürekli olarak karıştırmaya devam ediyoruz. Tüm malzemeler eridikten sonra içerisine 400 gram un, 100 gram irmik ve 750 gram toz şekeri yavaş yavaş ilave edip, karıştırmaya devam ediyoruz. Kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz. Aynı zamanda tencerenin de kapağını kapatıyoruz. 15 dakika kadar bu şekilde bekletiyoruz. Damak zevkinize göre ister ılık, ister soğuk servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…
Yorumlar