Yapılışı çok zahmetli olsa da yediğinizde buna değermiş diyeceğiniz nefis bir lezzet: Pırasa Dolması! Hala denemediyseniz hemen mutfağa gidip başlayın deriz!
Pırasa sebzesi Ortaçağ ile birlikte Avrupa mutfaklarında yaygınlaşmış. Ülkemize ise göçmenler bilhassa Arnavutlar tarafından getirildiği düşünülmektedir. Hatta halk dilinde Arnavutların sebzesi olarak bilinmektedir.
*Pırasa çok az kalorili olması sebebiyle kilo vermek isteyenlerin veya diyet yapanların gönül rahatlığıyla tüketebileceği besinlerdendir.
*Sindirim sistemi dostudur. Mide çeperini korur, gaz ve hazımsızlık gibi sorunları azaltır.
*Hemen her kanser türüne karşı vücuda koruma kalkanı görevi görür.
*Vücuttaki kanı temizler.
*Kan damarlarını dinlendirerek hipertansiyon riskini önler.
*Hem bağırsakların hem de böbreklerin en etkili şekilde çalışmasını sağlar.
*Egzama, astım ve damar sertliği hastalıklarının tedavisinde destekçi besinlerdendir.
*Damarların yağlanmasını önleyerek, kalp ve damar hastalıklarına karşı tam koruma sağlar.
*Böbreklerde oluşan kum ve taşın yok edilmesini sağlar.
*Kansızlık problemini giderir.
*İçeriğinde bulunan polifenol maddesi sayesinde vücut pek çok hastalığa karşı dirençli hale gelir ve kolay kolay hastalanmaz.
*Enfeksiyonlarla savaşarak vücudu toksinlerden, zararlı organizmalardan ve iltihaplardan arındırır.
*Hafızayı kuvvetlendirir. Dikkat dağınıklığını giderir ve konsantrasyonu artırır.
Püf Noktası
* Pırasa alırken en kalın pırasaları tercih ediyoruz. İnce pırasa ile sarma yapamazsınız.
Pırasa Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?
1.5 kilo pırasayı yıkıyoruz ve üst kısımlarını biraz ayıklıyoruz. Yeşil uç kısımlarını kesiyoruz. Geri kalan pırasayı üçe bölüyoruz. Böldüğümüz pırasaları tencereye alıyoruz. Üzerine çıkana kadar su ilave edip haşlıyoruz. (Çok haşlamıyoruz ki sararken dağılmasın) Haşlanan pırasalarımızı süzgeçe alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
Bir kaba 300 gram kıyma, 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan, 1 avuç doğranmış maydanoz, 1 kase ayıklanmış ve yıkanmış pirinç, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kuru nane, yarım çay kaşığı karabiber ve 1 çay bardağı su koyarak tüm malzemeyi yoğuruyoruz.
Soğuyan pırasaların tek tarafından çizik atıyoruz ve yaprak yaprak ayırıyoruz. Hazırladığımız harçtan yaprakların üzerine koyarak yuvarlak şekilde yanlarını katlamadan sarıyoruz. Tüm pırasaları bu şekilde sardıktan sonra hepsini bir tencereye diziyoruz. Üzerine 1.5 yemek kaşığı tereyağı koyuyoruz ve üzerine çıkana kadar su ilave ediyoruz. Yarım tatlı kaşığı tuz serpiyoruz. Üzerine 1 tane tabak kapatarak kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Piştikten sonra üzerinden tabağı alarak servis ediyoruz. Afiyet olsun…
Yorumlar