Pırasalı kek mi olur demeyin. Tuzlu kek yapmayı seviyorsanız pırasalı da deneyebilirsiniz. Pırasalı börekten çok daha lezzetli oluyor bizden söylemesi...
Yurdumuz mutfaklarında eksik olmayan ancak aslında gerçek anlamda faydaları pek çok kişi tarafından bilinmeyen sebzelerimizdendir Pırasa. Geçmişi Antikçağ’a dayanan oldukça faydalı bir besindir. İnsan sağlığı için faydalı olan birçok içeriği bünyesinde barındırması ile bilinmektedir.
Pırasanın en önemli faydasından biri şüphesiz kan damarlarını dinlendirerek hipertansiyon riskini önlemesidir. Vücuttaki kanı temizlemesi ile bilinir. Gerek bağırsakları gerekse de böbrekleri etkili şekilde çalıştırmaktadır. Özellikle böbrekler oluşan kum ve taşları yok eder.
Pırasa sebzesi egzama, astım ve damar sertliği hastalıklarının tedavisinde destekçi besinlerdendir. Damarların korunması için vücudun ihtiyaç duyduğu kaempferol adlı madde pırasanın içeriğinde oldukça fazla bulunmaktadır. Bu madde sayesinde damarlar tahribata ve diğer virüslere karşı korunmaktadır. Ve yine damarların yağlanmasını önleyerek, kalp ve damar hastalıklarına karşı tam koruma sağlar. Sebze, iyot, demir, kalsiyum ve benzeri mineraller açısından oldukça zengin olup, kansızlığa iyi gelmektedir. Çok az kalorili olması sebebiyle kilo vermek isteyenlerin veya diyet yapanların gönül rahatlığıyla tüketebileceği besinlerdendir. Güçlü bir anti toksin içerik olan polifenol yine pırasada mevcuttur. Polifenoller sayesinde vücut pek çok hastalığa karşı dirençli hale gelir ve kolay kolay hastalanmaz. Kemik sağlığını korur ve kuvvetlendirir. Uzmanlar pırasanın hafızayı kuvvetlendirdiğini, dikkat dağınıklığını giderdiğini ve konsantrasyonu artırdığını kanıtlamışlardır. Sindirim sistemi dostudur. Mide çeperini korur, gaz ve hazımsızlık gibi sorunları azaltır. Zengin besin zinciri sayesinde kanseri önlemede adeta vücuda kalkan görevi görür. Enfeksiyonlarla savaşarak vücudu toksinlerden, zararlı organizmalardan ve iltihaplardan arındırır.
Pırasalı Tuzlu Kek Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir kapta 2 tane yumurta ve 1 su bardağı yoğurdu çırpıyoruz. Üzerine 1 su bardağı sıvı yağ, aldığı kadar bardağı un (kek kıvamında olacak şekilde), 1 tane kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tuz ve 6 tane ince doğranmış pırasa ilave edip kaşık yardımıyla karıştırıyoruz.
Harcı yağladığımız yuvarlak fırın kabına döküyoruz ve 190 derecelik fırında pişiriyoruz. Dilimleyerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun...
Yorumlar