Ramazanda kilo almanın nedenleri
Oruçluyken gün boyu hiçbir şey tüketmediğimiz için iftara doğru kan şekerimiz düşer. İftarda çok fazla yemek yemek özellikle de şekere yüklenmek ve sonrasında da hareket etmemek kilo aldırır. Uzun süreli açlık metabolizmayı yavaşlattığı için sahurda da çok fazla yemek tüketmek kilo alma olasılığını arttırıyor.
Ramazanda kilo almamanın ipuçları
* Sebze yemeği pişirirken kesinlikle margarin kullanmamak ve yağ miktarını azaltmak gerekiyor.
* Pişirme yöntemleri içerisinde fırınlama, haşlama ve buğulama tercih edilmelidir. Normalde yaptığınız kızartmaların hepsini fırında yapabilir böylece kilo kontrolü sağlayarak midenizi de yormamış olursunuz.
* Çiğ sebze gibi düşük kalorili ve lifli besinler tüketmek gerekiyor. Günü uyuyarak ya da hareket etmeden geçirmemek gerekiyor. İftar yaptıktan sonra yürüyüşe çıkmak gerekiyor.
* Ramazan boyunca günde 2 bardak yağsız süt ve yoğurt gibi kalsiyum içeren besinleri tüketmek yağ yakımını kolaylaştırır.
* Sahura kalkmamak, yapılacak en yanlış davranıştır. Sahura kalkarsanız aç kalma süresini azaltır ve metabolizmayı da hızlandırmış olursunuz.
* Oruçlu olduğumuz sürece vücudumuz susuz kalıyor. Bu nedenle iftar ve sahur arasında bol bol su içmemiz gerekiyor. Ramazan yaza geldiği için ayrıca terlediğimizde de su kaybediyoruz.
* Yemeğinizin yanına salata yapıyorsanız 1 yemek kaşığı yağınızı 1 tatlı kaşığına çevirebilirsiniz. Çünkü tatlı kaşığı yağ 40-50 kalori arasındadır.
* Ramazan boyunca günde en az 2 porsiyon meyveyi tarçın çubuğuyla şekersiz olarak pişirerek komposto şeklinde tüketebilirsiniz.
Yorumlar