Yurdumuzun her köşesinde yetiştirilen fasulye, Ayşekadın, taze fasulye, yeşil fasulye ve çalı fasulye isimleri ile de bilinir. Fasulye protein, vitamin ve mineral deposudur. A, B9 ve C vitamini ile demir ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. Doğal lif deposu olduğundan bu özelliğiyle sindirim sorunu yaşayanlar için oldukça faydalıdır. Ayrıca, B5 vitamini ve kalsiyum içerir.
İçeriğinde bulunan önemli antioksidanlar serbest radikallerle savaşır ve yaşlanmayı yavaşlatır. Vücudumuza güç ve enerji vererek, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Vücudun gelişimini ve onarımını destekler. Kemikleri güçlendirir. Romatizmal şikayetleri azaltır. Merkezi sinir sistemini kuvvetlendirir. Kalp çarpıntısını giderir. Kandaki şeker miktarını düşürerek şeker hastalığına karşı destek sağlar. Yapılan son çalışmalarda, kolon kanserine yol açan prekanseröz poliplerin önlenmesinde taze fasulye tüketiminin önemi belirtilmektedir. Böbrek rahatsızlıklarında etkilidir. Böbrekleri kuvvetlendirir. Fasulye, böbrek kumu ve taşlarını dökmeye yardımcı olur.
Ah ayşekadın fasulyesi sen nasıl güzel, nasıl faydalı bir besinsin diyor ve en şifalısından Salçalı Ayşekadın Çorbası tarifimize geçiyoruz. "Salça koymasak olmaz mı?" diyenleri duymuyor değiliz. O halde Ayşekadın Çorbası tarifimiz tam sizlik. Şimdiden ellerinize sağlık…
Salçalı Ayşekadın Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1 tane soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı un
Yarım yemek kaşığı salça
2 su bardağı su
1 su bardağı süt
6 tane ayşekadın
1 tatlı kaşığı tuz
Salçalı Ayşekadın Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir tencerede yemeklik doğranmış 1 tane soğanı yarım çay bardağı sıvı yağla pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üzerine 2 yemek kaşığı un atıp tekrar kavuruyoruz. Yarım yemek kaşığı salça, 2 su bardağı su ve 1 su bardağı süt koyup çırpıcı yardımıyla iyice karıştırıyoruz. 6 tane ince doğranmış ayşekadın ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip kaynayınca kadar çırpıcı yardımıyla karıştırıp, kaynayınca altını kısıp çorba kaşığıyla ara ara karıştırıyoruz. Ayşekadınlar pişince ocaktan alıyoruz. (Suyu koyu olursa su ilave edebilirsiniz)
Yorumlar