Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin en lezzetli yemeklerinden biri olan soğan dolmasını denemediyseniz mutlaka deneyin...
İçeriğinde yüksek oranda bulunan A, B ve özellikle C vitaminlerinin yanı sıra fosfor, iyot, silis, kükürt gibi son derece faydalı vitamin ve mineraller sayesinde Soğan sebzesi tam bir antibiyotik niteliğindedir. Zambakgiller familyasına üye olan Soğan, aynı zamanda bir kültür bitkisi ve bu bitkinin soğanı olarak bilinir. Bölge bölge ve yetiştirildiği toprağa göre çeşitlilik gösterse de keskin kokusu ve yakıcı tadı değişmeyen sebzelerdendir. Anavatanı Güney Asya olarak bilinir. Ancak soğan sebzesi çok eski çağlardan beri bilinmekle birlikte, hem yetiştiriciliği yapılmakta hem de geçmişten günümüze oldukça fazla tüketilmektedir.
Bundan asırlar önce ilk kez Mezopotamya’da kültürü yapılan Soğan, buradan Akdeniz Bölgesi’ne yayılmıştır. Soğan sebzesi iki ya da çok yıllık, 40-80 cm arasında değişen boylu, otsu bir bitkidir. İlk yıl soğan oluşur, ikinci yıl ise çiçek açar ve tohum bağlar. Soğan toprak altında gelişen sebzelerden biridir. Zaman zaman gerek büyüklüğü, biçimi gerekse de rengi konusunda değişiklik gösterebilmektedir. Soğan sebzesinin üzerini kaplayan bir kabuk bulunur. Bu kabuk kırmızı-kahverengi karışımı bir renge sahiptir. Kabuğu açıldığında ise altından yakıcı tatta ve özel kokulu etli bölüm meydana çıkar. Silindirik, boru biçimindeki yeşil yapraklarının içi boş, uçları sivridir.
Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?
10 tane ayıklanmış soğanın içini oyuyoruz.
Bir kapta 150 gram kıyma, 1 tane yemeklik doğranmış soğan, 1 avuç doğranmış maydanoz, 1 avuç doğranmış dereotu, 1 çay bardağı ayıklanmış yıkanmış pirinç, 1 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kuru nane ve yarım çay bardağı su koyup yoğuruyoruz.
Hazırladığımız harcı soğanların içerisine bölüştürüyoruz. 1 tatlı kaşığı salçayı tencerenin dibine yayıp soğanları diziyoruz. Üzerine 1 yemek kaşığı sıvı yağ gezdiriyoruz. Soğanların üzerine çıkmayacak şekilde su ekliyoruz. Kaynayınca altını kısarak, kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Afiyet olsun...
Yorumlar