Tereyağlı Çavdar Ekmeği

Tereyağlı Çavdar Ekmeği Tarifi

En sağlıklı, en faydalı ve en az kaloriye sahip çavdar ekmeğini bir de tereyağıyla deneyin...

4.7

KAÇ KİŞİLİK
6 kişilik
HAZIRLANMA SÜRESİ
2 Saat 50 Dakika

Tarife Başlamadan Önce

Çavdar, Akdeniz’in dağlık bölgeleri ile Kuzey Avrupa en sık ekildiği bölgelerdir. Ülkemizde en çok İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Marmara’da yetişir. Kökü derine yatay olarak gittiği için kurak, soğuk ve yüksek yerlerde daha verimli olur. Kumlu ve milli toprakları sever. Çavdar, tanesi için olduğu kadar yem bitkisi içinde yetiştirilir. Özellikle buğday ekimine elverişli olmayan topraklarda ekilir. Başakları kılçıklı, yaprakları mavi-yeşil renkli, üstü tüylü, taneleri ise sarı, esmer ve yeşilimsi renklerde olur. Saplarından ise hasır şapka, sandalye ve sepet örülmektedir.

Çavdar ekmeğinin kökeni ise çok eski zamanlara uzanır. Koyu çavdar ekmeğinin Orta Çağ’a kadar insanların en temel besin maddesi olduğu bilinmektedir. Çavdarın da buğday gibi kepek, endosperm ve ruşeym olarak ayrılması zor olduğundan, genellikle bütün olarak öğütülür. Rafine beyaz una göre çavdar ununun besleyici değeri çok yüksektir.

Ekmeğin sağlıklısı denildiğinde akla her ne kadar ilk olarak tam buğday ekmeği gelse de, çavdar ekmeğini de yabana atmamak gerekiyor. Çavdar Ekmeği sağlığa faydası ve leziz tadı ile tam tahıl ekmekler arasında yapılacak en iyi seçim bizce. Tereyağlı Çavdar Ekmeği tarifimiz hem çok sağlıklı, hem de çok leziz. Şimdiden ellerinize sağlık... 

 


Tereyağlı Çavdar Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 2.5 su bardağı ılık su
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 5 su bardağı çavdar unu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Tereyağlı Çavdar Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?

Bir kaba yarım su bardağı ılık su,  2 tatlı kaşığı kuru maya ve 2 tatlı kaşığı toz şeker koyup 5 dakika bekletiyoruz. Üzerine 5 su bardağı çavdar unu, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 su bardağı ılık su, 2 yemek kaşığı tereyağı koyup yoğuruyoruz. Un az gelirse ele yapışmayacak şekilde un ilave ediyoruz.

Bir kaba hamuru koyup üzerini nemli bir bez ile örterek 1 saat bekletiyoruz.

Hamuru çıkartıp tezgaha biraz çavdar unu serpiyoruz ve ikiye bölüyoruz. Hamura yuvarlak şekil veriyoruz. Yağladığımız yuvarlak iki ayrın kalıbın içerisine biraz tam buğday unu serpip 40 dakika daha bekletiyoruz. Beklettiğimiz hamurların üzerlerine bıçak yardımıyla baklava şeklini veriyoruz.

Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15 dakika pişirdikten sonra fırının derecesini 190 dereceye düşürüp 45 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Bu Tarifi Siz de Yaptınız mı?
10 kişi bu tarifi yaptı
Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
4.7

Tarif Gönder

Sen de tarifini gönder yayınlayalım
TARİF GÖNDER
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aramıza Siz de Katılın

  • 3050 üye,
  • 1920 tarif,
  • 954 makale
Şimdi ücretsiz katıl