Atatürk'ün vefat etmeden önce yemeği çok istediği ancak yiyemeden vefat ettiği son yemek olan zeytinyağlı enginar tarifini paylaşıyor, Atamızı minnetle anıyoruz...
İşte tam da Enginar zamanı. Urla’da festivali bile yapıldı yakın zamanda. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Urla Belediyesi tarafından düzenlenen festival, gastronomi ve enginar uzmanlarını bir araya getirdi. Festival boyunca enginar yetiştiriciliği, enginar yemekleri ile ilgili paneller, sergiler ve yarışmalar yapıldı. Urla’nın mutfak zenginliğinin öne çıkartılması amacı ile yöreye özgü enginarlı yemek tarifleri, Türk ve yabancı şefler ile atölye çalışmaları ve tadım etkinlikleri de vardı. Festivalin amacı yıllar boyu farklı şekillerde sofralarımızda yer alan, sağlık açısından sayısız faydası olan, Urla ve yarımada bölgesinde yetiştirilip, tıbbi amaçlı da kullanılan enginar sebzesini tanıtmak ve ürüne sahip çıkmak.
Enginarı yerseniz sağlık, tarlasında seyrederseniz görsel şölendir, çok güzeldir çünkü. Başında mor, lila püsküllü tacı ile baharın ecesidir. Belki de bu nedenle Avrupalıların asil bitkisidir. 16. yüzyıl Avrupa’sın da asilzadelerin ve zenginlerin sofralarının baştacı olmuş. Antik Yunan’da ve Roma İmparatorluğu’nda sindirime yardımcı olduğu için yapraklarından yararlanılmıştır. Sadece Venedik’te yetişen mor enginarların ilk çıkanları hemen kesilip kızartılarak atıştırmalık meze olarak tüketilir. Venedik’te “Enginar Bayramı” vardır ve 2 Mayıs’ta kutlanır.
Bu sağlık deposu bitkiyi geçmişten günümüze en güzel en hafif hali ile hazırlamaya ne dersiniz? İşte hem kolay, hem pratik Zeytinyağlı Enginar tarifimiz.
Zeytinyağlı Enginar Tarifi İçin Malzemeler
5 tane enginar
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tane kuru soğan
1 tane havuç
1 avuç bezelye
1 orta boy patates
1 avuç dereotu
3 tane kesme şeker
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
Zeytinyağlı Enginar Tarifi Nasıl Yapılır?
Ayıklanmış enginarlarımızı teflon bir tencereye diziyoruz. (Pilav tenceresi olabilir) 1 tane kuru soğanı dörde bölüp aralarına koyuyoruz. 1 tane havuç ve 1 orta boy patatesi küp küp doğrayıp üzerine ekliyoruz. 1 avuç bezelye ekliyoruz. 1 avuç doğranmış dereotu atıyoruz. 1 çay bardağının yarısı kadar zeytinyağı ve yarısı kadar sıvı yağ üzerine gezdiriyoruz. 3 tane kesme şeker atarak yarım limon sıkıyoruz. Son olarak üzerine çıkmayacak şekilde su ilave ediyoruz. 1 tatlı kaşığı tuz serpiyoruz ve kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Soğuk servis ediyoruz. Afiyet olsun...
Yorumlar