Yabani zeytin oleaster'in aşıyla "ehlileştirilmesi" ve bir kültür bitkisi olan sativa'ya dönüştürülmesi yeryüzünde ilk kez Milattan Önce 4000 Yıllarında Anadolu, Doğu Akdeniz ve Güney Önasya' da yani bugünkü, Adana, Gaziantep'ten başlayıp, Suriye, Lübnan, İsrail'e inen Akdeniz kıyı şeridinde gerçekleştirilmiştir. Bu mucizeyi ise yüksek ihtimalle Sami’lerin başardığı düşünülmektedir.
Eski dönemlerden günümüze kadar uzanan pek çok geleneğe göre zeytin ağaçları düğünlerde, sünnetlerde hediye olarak verilir ve kuşaktan kuşağa aktarılırmış. Tarla başkasına miras kalsa bile içindeki zeytin ağacına dokunamaz, kime hediye edilmişse, ağaçtan sadece o kişi faydalanabilirmiş.
Zeytinin doğada üremesini sağlayan sadece Karatavuklar’dır, küçük siyah renkli kuşlar (Turdus merula). Bizler yediğimiz zeytinlerin çekirdeklerini toprağa attığımızda, o tohumlardan zeytin ağacı çıkmaz/çıkamaz. Zeytin çekirdekleri odunsu bir yapıda olur. Zeytin meyvesini çok seven karatavuklar, bu meyveleri bir çırpıda yutarak kursaklarında zeytinin etli kısımlarını sindirirler. Odunsu yapıda olan zeytin çekirdeklerini sindiremez ve dışkı yoluyla çekirdekleri dışarıya atarlar. Bu karatavukların kursağından geçmiş olan zeytin çekirdekleri, toprağa düştüğünde çimlenebilir.
Zeytinyağlı Bakla sevenler burada mı? Bugünkü tarifimiz biraz farklı ama yine aşırı leziz, Zeytinyağlı İç Bakla tarifimiz için buyurun mutfaklara. Şimdiden ellerinize sağlık…
Zeytinyağlı İç Bakla Tarifi İçin Malzemeler
Yarım kilo iç bakla
1 tane soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limon suyu
1 avuç dereotu
Zeytinyağlı İç Bakla Tarifi Nasıl Yapılır?
Yarım kilo iç baklayı yıkıyoruz ve bir tencerede üzerine çıkana kadar su koyup haşlıyoruz. Haşladıktan sonra kabuklarını soyuyoruz.
Bir tencerede 1 tane yemeklik doğranmış soğanı yarım çay bardağı sıvı yağ ve yarım çay bardağı zeytinyağı ile kavuruyoruz. Üzerine haşladığımız baklaları ilave edip biraz karıştırıyoruz. Yarım limon sıkıp üzerine çıkmayacak kadar su koyuyoruz ve pişiriyoruz. Ocaktan almadan önce 1 avuç dereotu doğruyoruz. (Daha önce haşladığımız için çok pişirmiyoruz)
Yorumlar