Misariflerinize zeytinyağlı yaprak dolması sarmaktan sıkıldınız mı? O halde zeytinyağlı kırmızı biber dolması tam size göre!
Zeytin ağacı ile ilgili ilk koruma kanununu devlet adamı ve şair olan Solon yapmıştır. Solon aynı zamanda Atina demokrasisinin de temellerini atan kişidir. Helenistik Dönem'e gelindiğinde zeytin ağacı kutsal sayılmıştır. Ağacı kesenler ya ölümle cezalandırılmış ya da sürgün edilmişlerdir.
Zeytinyağı ülkemizde kötülenmiş sebebiyse, 2. Dünya Savaşı sonrasında 1947 yılında Marshall Planı imiş. ABD kaynaklı bir ekonomik yardım paketi olan bu plan, 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe konmuş. Aralarında ülkemizinde bulunduğu 16 ülke, bu plan uyarınca ABD’den ekonomik kalkınma yardımı almıştır. ABD bilindiği üzere geçmişten günümüze dünyanın en büyük mısır üretici ülkesidir. ABD birikmiş olan mısır dağlarını eritmenin bir yolu olarak mısırözü yağı ihracaatını başlatmıştır. Yapılan Marshall yardımının koşullarından biri de Türkiye’nin ABD’den mısırözü yağı almasıdır. İşte o zamanlar Türkiye’de ilk margarin fabrikası kurulur. Yine aynı dönemde yüzbinlerce zeytin ağacı sökülerek bir katliam yapılır. Kalan zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinyağının büyük bölümü ABD tarafından Dolar karşılığı alınır ve mısırözü yağı Türk Lirası olarak satılır. Türk insanı ne yazık ki zeytinyağından soğutularak mısırözü yağına ve margarine alıştırılır. O dönem zeytinyağı kötülenir. Hatta ve hatta “zeytinyağı ısınırsa kanser yapar” gibi sözler uydurulur. Bununla da kalmazlar bir Türkü sipariş edilir; “Zeytinyağlı yiyemem aman, basmadan fistan giyemem aman…” diye ve ülkenin en popüler türküsü yapılır.
Püf Noktası
Kırmızı biberleri kestiğinizde altı açık diye doldurmaktan korkmayın. Tencereye oturttuğunuz için malzeme hiçbir şekilde altından dışarıya çıkmıyor.
Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir tencerede 2 tane yemeklik doğranmış soğanı ve 1 paket dolmalık fıstığı yağ ilave ederek kavuruyoruz. 4 avuç yıkanmış pirinci üzerine ekliyoruz ve tekrar kavuruyoruz. 1 yemek kaşığı şeker ilave ediyoruz. Yıkadığımız ve suda beklettiğimiz yarım paket kuş üzümü ve 1 çay bardağı su ve 1 tane rendelenmiş domates ekliyoruz. Altını kısıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Üzerine 1 avuç maydanoz doğruyoruz. 1 tatlı kaşığı kuru nane, Yarım tatlı kaşığı tuz ilave edip hepsini karıştırıyoruz. Hazırladığımız malzemeyi temizlenmiş ve yıkanmış ortadan üçe bölünmüş 4 tane kırmızı biberin içerisine dolduruyoruz.(Kırmızı biberler küçükse ikiye bölüyoruz) Kare kesilmiş çarliston biberlerden üzerlerine kapak yapıyoruz. Tencerenin dibine 1 tane rendelenmiş domates ve 2-3 diş sarımsak koyuyoruz. Üzerine dolmaları dizip yarısına kadar su ekliyoruz. Suyuna 1 çay kaşığı tuz atıyoruz. Biberlere çatal batana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun…
Yorumlar