Zeytinyağlı mantarlı bulgurlu kabak tarifiyle zeytinyağlı tariflere yeni bir alternatif getiriyoruz. Hem de pirinç yerine sağlıklı bulgur kullandık. Afiyet olsun...
Meyveleri sebze olarak tüketilen yıllık bitkilerdendir kabak. Yani her yıl en baştan üretilir. 7500 yıl önce keşfedilen ve hemen her çeşit olarak tüketilen kabak, karoten alfa ve karoren beta maddeleri bakımından doğada ki en zengin sebzelerden biridir.
Kabak sebzesinin vücudumuza olan faydalarından bazılarını gelin birlikte okuyalım;
*Vücuttaki serbest radikallerin çoğalmasını engelleyerek kanserle mücadele eder.
*İçinde barındırdığı lutien maddesi sayesinde körlüğüne neden olan katarak gibi göz hastalığını önler.
*Vücudumuzda bulunan zararlı toksinlerin idrar ve dışkı ile atılmasına fayda sağlar.
*Eklem ağrılarını önlemede etkilidir. Omurga yapısını güçlendirir.
*Kabakta bulunan demir, magnezyum ve çinko mineralleri sayesinde osteoporozanın ortaya çıkma riskini azaltır.
*Potasyum ve magnezyum açısından zengin olan kabak, kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp hastalıklarının ortaya çıkmasını engeller.
*Yaz aylarında yaşanan alerjilere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Üst solunum yolları rahatsızlıklarına karşı vücuda direnç sağlar.
Kabak Çeşitleri
Sakız Kabağı: Beyaz etli, makbul bir kabaktır. Siyah kabuklusuna girit kabağı denmektedir. 20 – 30 cm. kadar uzunluğu olur.
Asma Kabağı: Sakız kabağı cinsindendir. Beyaz bir kabaktır, yemeği yapılır. 6 – 8 cm. çapında, 70 – 80 cm. uzunluğunda olur.
Helvacı Kabağı: Büyük, sert, kalın kabuklu bir kabaktır. Çetin kış şartlarına dayanıklıdır. Tatlı yapmak için kullanılır.
Kestane Kabağı: Sert kabuklu irice bir kabaktır. Pişince kabukları yumuşar, zar gibi soyulur. Yemeği de tatlısı da yapılır.
Bal Kabağı: Kestane kabağının başka cinsidir. Tatlısı yapılır. 40-50 kilo olanlarına da rastlanır.
Su Kabağı: İçi oyularak kap olarak kullanılır. Kabukları sert ve liflidir.
Bugün sizler için Zeytinyağlı Mantarlı Bulgurlu Kabak tarifimizi hazırladık. Bir ara mutlaka Mantarlı Yeşil Mercimek Salatası tarifimizide denemelisiniz. Şimdiden ellerinize sağlık...
Zeytinyağlı Mantarlı Bulgurlu Kabak Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir tencerede 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan, 1 tane yemeklik doğranmış kırmızı kapya biber ve 2 tane yemeklik doğranmış yeşil sivri biberi yarım çay bardağı sıvı yağ ile kavuruyoruz. Üzerine 3 tane rendelenmiş domates ve 1 tatlı kaşığı domates salçası ilave ediyoruz. Üzerine yarım çay bardağı yıkanmış pilavlık bulguru ekliyoruz. Domates suyuyla bulguru 5 dakika pişiriyoruz. Üzerine 2 tane soyulmuş ve küp küp doğranmış kabak ve 6 tane yıkanmış ve ince doğranmış kültür mantarını ilave ediyoruz. Üzerine çıkana kadar su ekliyoruz. Yarım tatlı kaşığı tuz serperek pişmesine yakın içerisine 1 avuç dereotu doğruyoruz. Pişirdikten sonra soğumaya bırakıyoruz ve servis tabağına alarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun…
Yorumlar