Denenmemiş tarifleri denemek isteyenler, hazırladığı tariflerle fark yaratanlar burada mı? O halde mis kokusuyla zeytinyağlı şeker pancarı tarifi tam size göre!
Ispanakgiller familyasının beta vulgaris çeşidinden gelişen bir bitki şeker pancarı. İki yıllık bitkilerdendir, yani ilk yıl yalnızca kalın bir kök ile yaprak, ertesi yıl ise çiçek ve tohum oluştururlar. Yaprakları etli alt kısımlarda saplı ve büyük, üst kısımlarda ise sapsız olurlar. Dünyada şeker üretiminde şeker kamışından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Şeker kamışından farklı olarak serin ve ılıman yerlerde üretilebilir. Türkiye'de en çok şeker pancarı üreten iller Konya, Eskişehir, Tokat, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Sakarya ve Bursa'dır.
Şeker pancarı, sindirim sistemine çok yararlıdır. Yemeklerin yanında şeker pancarı tüketmek hazımsızlığa, mide ekşimesine birebirdir. Kansızlık problemi yaşayanlar düzenli olarak şeker pancarı tükettiklerinde bu sorundan kurtulmuş olurlar. Sinir hücrelerine de olumlu yönde etkileri olmaktadır. Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi mevcuttur. Suyunu tüketmek kanser hastalığının olumsuz etkilerini azaltır. Hipertansiyon hastaları düzenli olarak doktorun önerdiği miktarda suyunu tüketirse kan basıncını dengeler.
Püf Noktası
* Dilediğiniz kadar yani damak tadınıza göre şeker pancarının tatlı tadını yok edene kadar portakal ya da limon suyu koyabilirsiniz.
Pişirme Önerisi
* Şeker pancarının pişmesi uzun sürüyor. Suyu azaldıkça sıcak su ilavesi yapmanız gerekiyor. Dilerseniz düdüklü tencerede daha kolay pişirebilirsiniz.
Zeytinyağlı Şeker Pancarı Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir tencerede 1 tane yemeklik doğranmış soğan ile birlikte yarım ay şeklinde doğranmış 1 tane havucu yarım çay bardağı sıvı yağ ile kavuruyoruz. Üzerine ayıkladığımız ve minik küpler halinde doğradığımız 1 tane şeker pancarını (şeker pancarları gerçekten çok büyük oluyor) ilave ediyoruz. Üzerine 1 avuç yıkanmış ve ince doğranmış kereviz yapraklarını atıyoruz. (Kereviz yaprağınız yoksa ille de koymak zorunda değilsiniz.) Şeker pancarının üzerini iki parmak geçecek şekilde su ekliyoruz. Yarım limon suyu, yarım portakal suyu ilave ediyoruz. (Şeker pancarı tatlı olduğu için onun tatlılığını yok etmemiz gerekiyor.) 1 tatlı kaşığı tuz serpip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Afiyet olsun…
Yorumlar