Arpa Şehriyeli Kıymalı Tarhana

Tarhanayı genellikle sade yapıyoruz ya da en fazla içine kıyma ilave ediyoruz ki bu şekilde çok lezzetli oluyor. Bu tarifte biz hem arpa şehriye hem kıyma ekledik!

5.0

KAÇ KİŞİLİK
7 kişilik
HAZIRLANMA SÜRESİ
30 Dakika

Tarife Başlamadan Önce

Tarhana’nın ortaya çıkışı ile ilgili olarak tarihin tozlu sayfalarına baktığımızda Türklerin Orta Asya kolu dendiği görülür. İsim kökeni olarak da Farsça terḥāne şekli gösterilmektedir. Kelimenin bu şekilden evrilerek Türkçeleştiği öngörülmektedir. Bunun yanı sıra Orta Asya, Anadolu, Balkanlar gibi geniş bir coğrafyada çeşitli yapım şekilleriyle görülen ve sevilen çorba çeşididir Tarhana.

Başlı başına şifa iksiri olan Tarhana’nın hikayesine değinmeden geçmeyelim;

Soğuk kışa denk gelmiş bir Ramazan ayı, şehrimiz ise Edirne… O dönemde misafirperverlik had safhada tabi, hele ki Ramazan ayında. Mahalle eşrafı birbirini dükkan kapatırken evine iftara çağırırmış. Veyahult mahalleden geçerken top patladıysa hane halkından biri yoldan geçeni eve sofraya buyur edermiş. Bunları bilen Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim ve veziri ile birlikte bir akşam kılık değiştirip sokaklarda gezmek istemiş. Tam sultan ve veziri dar gelirli bir mahallede eski bir evin önündeyken top patlamış. Yaşlıca bir kadın seslenmiş “Evlatlarım top patladı, gelin Allah ne verdiyse yiyelim.” Sultan Yavuz ve veziri içeri girip selam verdikten sonra yer sofrası ve yaşlı amcayı görmüşler. Sofraya oturmuşlar, sadece çorba içmişler. Çorbalar bittikten sonra başkaca yemek gelmemiş. Vezir o sırada “Padişahım ne kadar da lezzetli bir çorbaydı” demiş. Yaşlı karı koca sofralarında Padişah olduğunu anlayınca çok üzülmüş ve “kusura bakmayın Padişahım, biz yoksul insanlarız. Ancak çorbamız var. Dar hane çorbası ikram edebildik size. Başka bir şey ikram edemedik” demiş. Padişah Yavuz Sultan Selim bu durumdan çok etkilenmiş. Evden ayrıldıktan sonra mahalle halkına ciddi bir yiyecek yardımında bulunmuş. İşte o zamanların Dar hane çorbası, günümüzün tarhana çorbasına dönüşmüş.

Bugün sziler için en az Şifa Çorbası kadar şifalı Arpa Şehriyeli Kıymalı Tarhana tarifimizi hazırladık. Şimdiden ellerinize sağlık…


Arpa Şehriyeli Kıymalı Tarhana Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 yemek kaşığı tarhana
  • 2 yemek kaşığı arpa şehriye
  • 50 gram kıyma
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

Arpa Şehriyeli Kıymalı Tarhana Tarifi Nasıl Yapılır?

Bir çorba tenceresinde 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile 50 gram kıymayı kavuruyoruz. Üzerine 1 çay kaşığı domates salçası koyup çeviriyoruz. Üzerine yarısından fazla su koyuyoruz. Üzerine 5 yemek kaşığı tarhana ekliyoruz. 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı pul biber serpiyoruz ve karıştırarak pişirmeye başlıyoruz. Kaynayınca içerisine 2 yemek kaşığı arpa şehriye atıyoruz. Arpa şehriyeler pişene kadar ara ara karıştırıyoruz. Piştikten sonra ocaktan alıyoruz ve servis yapıyoruz. Suyu koyu olursa sıcak su ilave edebilirsiniz.  (Tarhananız kalınsa biraz suda bekletip öyle tencereye katın) Afiyet olsun…

Bu Tarifi Siz de Yaptınız mı?
6 kişi bu tarifi yaptı
Yorumlar
1 Yorum
Adınız
5.0
fsdfdsfs
31 Ekim, 2021
0

fsdfsdfsfs

Bunlar da İlginizi Çekebilir