Giresun'un meşhur fındıklı kadayıfını o yöreye ait Patar kadayıfıyla yapmayı denerseniz parmaklarınızı yiyebilirsiniz...
18. Yüzyıl dan bu yana süregelen bir tatlı türü Kadayıf. Selçuklu ve Anadolu Beylikleri zamanında imaretler ve aşhanelerde verilen yemekler listesinde adının bulunduğu, Sultanın tercihleri arasında kadayıfın olduğu bilinir. En çok Balkanlar, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde tatlı olarak tüketilmektedir. Kadayıf sözcüğü Arapça “kadife” sözcüğünün çoğul halidir.
Mutfak kültürümüzde gelenekselleşmiş tatlılardan biridir. Hem tatlının kendisine hem de hamuruna kadayıf denmektedir. Kadayıfsız Ramazan olmaz bizde. Kadayıf denilince de akla ilk Ramazan ayı gelir. Ramazan ayında ki kadar olmasa da kadayıf tüketimi diğer aylarda da görülmektedir. Ülkemizde kadayıf üretimi ve tüketimine dair resmi bir kayıt bulunmamaktadır.
Giresun Kadayıfı Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir tencerede 3 su bardağı toz şeker ve 3 su bardağı suyu karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamasına yakın 3-4 damla limon suyu ekleyerek kaynatıyoruz ve ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
Bir tepsiye 300 gram kadayıfı koyup üzerine erittiğimiz 100 gram tereyağını ekleyip didikleyerek harmanlıyoruz. Elimize bu harçtan portakal büyüklüğünde alıp tezgaha yayıyoruz. Uç kısmına fındık koyarak dolma şeklinde sarıyoruz. Tüm malzemeyi bu şekilde hazırlıyoruz ve fırın tepsisine diziyoruz. Üzerleri çok küçük parçalar halinde tereyağı ekliyoruz ve 200 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Soğuyan şerbeti sıcak kadayıfların üzerine döküyoruz ve şerbeti çekince üzerlerine dövülmüş fındık serperek servis yapıyoruz. Afiyet olsun...
Yorumlar