Kıymalı Gözleme

El açması gibisi yok! Hele ki çay saatlerinde ya da köy kahvaltılarında el açması bir kıymalı gözleme olsa tadından yenmez...

5.0

HAZIRLANMA SÜRESİ
1 Saat

Tarife Başlamadan Önce

Gözleme nedir dendiğinde hemen hemen hepimizin ortak cevabı şu olur; Sacda yağda kızarttığımız, içerisine arzumuza göre nevale koyarak hazırladığımız lezzetli mi lezzetli hamurişi.

Peki ya gerçekte böyle mi? Gözlemenin tarihçesi saraylara Anadolu mutfaklarına hatta ve hatta Fatih Sultan Mehmet Han’a kadar da uzanır. 15. yüzyılda saray mutfaklarında, hemen akabinde de İstanbul-Anadolu mutfaklarında ufak ufak açılan hamurların içerisine kıyma, peynir, mantar, ıspanak, çeşitli ot kavurmaları, közlenmiş patlıcan, rezene, yumurta, patates, turşu kavurması konularak üzeri yine aynı hamur ile kapatılan, sacda arkalı önlü pişirilen hamur işlerinin içerisinde en popüler yiyeceklerden biri demek inanın çok uzun ama çok daha doğru bir tanım olsa gerek.

Bazı yörelerimizde gözlemeye sac böreği de denmektedir. Özellikle son zamanlarda popülaritesi oldukça yükseldi. Yazlık bölgelerde, tatil yörelerinde, kahvaltı hizmeti sunan restoran ve otellerde sipariş üzerine bazı abla/teyzelerimizin hemen oracıkta hazırladığı enfes hamurişi gözlemeyi canınız çektiğinde evinizde de kolayca yapabilirsiniz. Nasıl mı? Kendi pratik, tadı efsane Kıymalı Gözleme tarifimiz aşağıda bugün sofralarınıza konuk olmak için bekliyor. Ama vejetaryenim diyorsanız; Ispanaklı Gözleme ve Peynirli Gözleme tariflerimiz tam size göre. Şimdiden ellerinize sağlık.


Kıymalı Gözleme Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane soğan
  • 300 gram kıyma
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 avuç maydanoz
  • 3.5 su bardağı un
  • Yarım su bardağı su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Kıymalı Gözleme Tarifi Nasıl Yapılır?

1 tane yemeklik doğranmış soğanı bir tavada sıvı yağla kavuruyoruz. 300 gram kıymayı üzerine atıyoruz. 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı pul biber, yarım çay kaşığı karabiber ve 1 avuç doğranmış maydanoz ekleyip tekrar kavuruyoruz ve ocaktan alıyoruz.

Bir kapta 3.5 su bardağı un, yarım su bardağı su, yarım su bardağı sıvı yağ ve 1 tatlı kaşığı tuzu yoğuruyoruz. (Hamur elinize yapışıyorsa biraz daha un ilave edebilirsiniz) Un serptiğimiz tezgahta yoğurduğumuz hamurlara rulo şeklini veriyoruz. Hazırladığımız hamuru dört parmak kalınlığında kesiyoruz. Kestiğimiz hamurları elimizde yuvarlıyoruz ve oklava yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Açtığımız hamurların içine hazırladığımız kıymalı harçtan koyuyoruz ve kapatıp kenarlarını bastırıyoruz. Yağsız bir teflon tavada kısık ateşte alt üst ederek pişiriyoruz. Piştikten sonra üzerlerine tereyağı sürüyoruz. Afiyet olsun…

Bu Tarifi Siz de Yaptınız mı?
10 kişi bu tarifi yaptı
Yorumlar
Henüz yorum yok
Adınız
5.0
Bunlar da İlginizi Çekebilir