Açılmış hamurun veya yufkanın arasına çeşit çeşit malzemeler koyarak farklı biçimlerde pişirdiğimiz bu hamurişine bayılıyoruz millet olarak. Bu sevgimiz Osmanlı İmparatorluğundan bu yana gelmektedir. O dönem Evliya Çelebi, seyahat notlarına İstanbul dışında ki özellikle küçük kentlerde yapılan ve tüketilen yirmiden fazla böreği kaydetmiştir. Bu durum börek kültürünün imparatorluk çapında yaygınlığını gösterir. Osmanlı İmparatorluğu börek çeşitleri arasında en yaygın olanı tavuk böreğidir. Payitahttaki saray mutfağının tercihiyle taşra mutfaklarının tercihi hemen hemen aynıdır. İkinci sırada ise keklik böreği gelir.
Bizim börek adı ile bildiğimiz hamurişine Asya Türkmenleri, Kırgızlar, Tatarlar, Azeriler, Ruslar pirog demektedirler. Yunanlılar bureki ve pita derken, İranlılar burek ve burak şeklinde söz ederler. Farsçada bure sözü İran yahnisi ya da Acem yahnisini belirtmek için kullanılmaktadır. Bu nedenden ötürü Kürtlerin bir kısmı borek diğer bir kısmı da börek ismini kullanmaktadırlar. Aslında börek sözünün kökenine ilişkin net bir bilgi bulunmamaktadır. Ya hiç belirtilmemiş ya da yetersiz bilgilerle yazılmıştır. Türkçe sözlüklerin bazılarında burmaktan kaynaklandığı için börek ismi ile ifade edildiği yazılmaktadır.
Anneannelerimizden annelerimize, annelerimizden bizlere ve bizden de gelecek nesillere aktarılacak epey börek çeşidimiz var çok şükür. Bunlardan kimisi Kıymalı Ispanaklı Açma Börek gibi yapılışı biraz zahmetli ama tadı dillere destan, kimisi de Gonca Gül Böreği tarifimiz gibi pratik ve çok leziz. Bugün sizlere yine enfes bir lezzet hazırladık Patatesli Kafes Börek tarifimizi yemelere doyamayacaksınız. Şimdiden afiyet olsun.
Patatesli Kafes Börek Tarifi İçin Malzemeler
4 tane patates
5 tane yufka
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
100 gram rendelenmiş kaşar
2 tane yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ Yarım su bardağı su
Patatesli Kafes Börek Tarifi Nasıl Yapılır?
Haşlanmış 4 patatesin kabuklarını soyup sıcakken içine 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pulbiber ve 100 gram rendelenmiş kaşarı ilave edip iyice eziyoruz.
Bir kapta 2 yumurta ve 1 su bardağı sütü çırpıyoruz. Üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ ve yarım su bardağı su ekleyip hepsini karıştırıyoruz.
1 yufkayı fırın tepsisine serip üzerine karışımdan bolca sürüyoruz. Bunu tek tek 5 yufka için tekrarlıyoruz. Tepsinin kenarlarından sarkan yufkaları kesiyoruz. Tepsinin uzun kenarlarından kestiğimiz yufkaları kenara ayırıyoruz. Kısa kenarından kestiğimiz yufkaları parçalayarak tepsiye yerleştiriyoruz. Üzerine malzemeden tekrar döküyoruz. İçine hazırladığımız patatesli karışımı üzerine yayıyoruz. Uzun kenarlarından çıkan yufkalardan uzun burgular yaparak kafes şekli veriyoruz. Kalan sütlü malzemeden kafeslerin üzerine sürüyoruz. 200 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun :)
Yorumlar