Evde yapılan ekmek kadayıfı da denilen yassı kadayıfı kaymakla yediniz mi? Hem şerbetli hem de çok hafif bir yassı kadayıf tarifi
Selçuklular dönemine kadar uzanan kadayıfın, “Berayı Hassa” adındaki mutfak defterlerinin kayıtlarında sultanın tercihleri arasında yer aldığı nakledilmiştir. Ağırlıklı olarak Balkanlar, Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde tatlı olarak tüketilir. Arapça’da ki kadife sözcüğünün çoğul halidir Kadayıf. Un ve su ile hazırlanıp, özel kalıplardan ince ince şeritler halinde sıcak saca dökülerek yapılan, kurutulmuş hamurdan üretilen şerbetli tatlıya denmektedir.
Antalya yöresinde sevilerek tüketilen Arap kadayıfı, Türkiye'nin bazı bölgelerinde “Yassı kadayıf” ya da “Taş kadayıf” olarakta bilinir. Yassı kadayıfın hamurunun imali ile farklılığı başlar: Bu hamur irmikli un, sıcak su ve mayanın karıştırılmasıyla cıvık bir hamur elde edilir. Daha sonra kadayıf ocağı adı verilen madeni ocağının üzerine bir kap yardımıyla dökülür ve kadayıfın sadece bir yüzü pişirilir.
Yöresel lezzetleri ve farklı tatları evde yapmaktan keyif alıyoruz, değil mi? Tıpkı Karadeniz yöremizin Giresun Kadayıf tatlısında olduğu gibi. Bugün Akdeniz bölgemizin Yassı Kadayıf tarifi, Tarifi Kolay farkı ile huzurlarınızda. Şimdiden ellerinize sağlık…
Yassı Kadayıf Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir tencerede 5 su bardağı su, 4 su bardağı toz şeker ve birkaç damla limon suyunu kaynatıyoruz. Kristalleşmeye başlayınca altını kapatıyoruz. Şerbeti geniş bir cam kaba alıyoruz.
16 tane yassı kadayıfın (1 paket) bıçak yardımıyla kalın kenarlarını kesiyoruz. 3 tane yumurtayı çırpıyoruz ve yassı kadayıfları bu yumurtaya batırıp 1 su bardağı sıvı yağda kızartıyoruz. Kızarttığımız kadayıfları şerbetin içine atıyoruz. Kaymakla servis ediyoruz.
Yorumlar